Dnevne novosti

EU predlaže mogućnost kolektivnih tužbi potrošača protiv kompanija

12.04.2018 07:20 BRUXELLES, 11. travnja 2018. (Hina/dpa), Potrošači u Europi moći će ubuduće pokretati kolektivne sudske tužbe protiv kompanija, pokazuje prijedlog koji se Europska komisija sprema predstaviti u srijedu.Američki potrošači uvelike se koriste tim pravom koje se učestalo počelo prizivati i u Europskoj uniji nakon skandala s Volkswagenovim krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila, podsjeća agencija dpa.
Pojedine zemlje EU-a već su omogućile potrošačima pokretanje kolektivnih tužbi protiv kompanija ali na razini EU-a takav efikasan pravni alat ne postoji. Komisija predlaže dva instrumenta - jedan za slučajeve u kojima je manja skupina potrošača pretrpjela usporedivu štetu i drugi za slučajeve manje vrijednosti, s velikim brojem potrošača i manjom štetom koju bi bilo teško kompenzirati, pokazuje nacrt dostavljen agenciji dpa.

U prvom bi slučaju potrošači mogli kolektivno tužiti kompaniju i dobiti izravnu naknadu. U drugom bi se naknada usmjeravala u javni interes vezan za zaštitu potrošača.U pojedinim složenim slučajevima Komisija predlaže načelno rješavanje spora, uz mogućnost potrošača da traže naknadu pojedinačnim tužbama.

Poslovna udruženja upozoravaju Bruxelles da ne slijede primjer Sjedinjenih Država u pitanju kolektivnih tužbi dok udruženja potrošača smatraju da planirani prijedlozi nisu dovoljno radikalni.

U Komisiji pak tvrde da su prijedlozi izbalansirani jer će pravo na kolektivne tužbe imati samo priznata udruženja potrošača.Novi je alat sastavni dio šireg paketa zakona o zaštiti potrošača koji se Bruxelles sprema predstaviti u srijedu.