Dnevne novosti

Plenković: Borba protiv korupcije i zaštita nacionalnih manjina prioriteti hrvatskog predsjedanja VE-om

18.04.2018 07:40 VIJEĆE EUROPE

ZAGREB, 17. travnja 2018. (Hina), Borba protiv korupcije, decentralizacija, zaštita prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina te zaštita kulturne baštine bit će prioriteti hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe, kazao je premijer Andrej Plenković u utorak na sastanku s glavnim tajnikom paneuropske organizacije Thorbjørnom Jaglandom.

Glavna tema razgovora Plenkovića i Jaglanda, koji je u službenom posjetu Hrvatskoj, bilo je hrvatsko predsjedanje Vijećem Europe od 18. svibnja do 21. studenoga.

Premijer je kao prioritete hrvatskog predsjedanja naveo borbu protiv korupcije, decentralizaciju u kontekstu jačanja lokalne uprave i samouprave, učinkovitu zaštitu prava nacionalnih manjina i ranjivih skupina te  zaštitu kulturne baštine i kulturne rute, priopćili su Banski dvori.

Tijekom hrvatskog predsjedanja planirano je 26 događanja, koji će biti prilika za promicanje navedenih tema, promociju Hrvatske te jačanje zajedničkih vrijednosti, posebno na području ljudskih prava.

Plenković istaknuo je kako Hrvatska visoko cijeni članstvo u Vijeću Europe, te pristupanje ovoj paneuropskoj organizaciji 1996. godine smatra jednim od prvih velikih uspjeha svoje vanjske politike.

Na sastanku se razgovaralo i o postojećim izazovima u Europi, aktualnim temama i situaciji unutar Vijeća Europe te o razvoju konvencijskog prava, zaključuje se u priopćenju.