Dnevne novosti

Sabor u četvrtak o audiovizualnim djelatnostima i tržištu kapitala

26.04.2018 07:40 LAPTOP

ZAGREB, 25. travnja 2018. (Hina), Hrvatski sabor raspravljat će u četvrtak o Prijedlogu zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim se preciznije definira način izbora i ovlasti članova tijela Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), među njima i Hrvatskog audiovizualnog vijeća koje donosi odluku o raspodjeli novca za provedbu Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva.

Prema prijedlogu, Vijeće bi, na prijedlog ravnatelja HAVC-a, imenovalo umjetničke savjetnike koji bi razmatrali i vrednovali programe i projekte prijavljene na javni poziv za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva te komplementarnih djelatnosti. Mandat bi im trajao do donošenja odluka Vijeća o raspodjeli financijskih sredstava, a ista osoba mogla bi najviše dva puta uzastopno biti imenovana umjetničkim savjetnikom.

Zakonom se detaljnije uređuju i kategorije unutar audiovizualnih djelatnosti, a novina je uvođenje videoigara kao "rastuće industrije u Hrvatskoj". Uvodi se i nova struktura Upravnog odbora HAVC-a, koji bi sad imao pet članova od kojih je jedan predsjednik. Ministar kulture imenovao bi i razrješavao predsjednika i tri člana Upravnog odbora, a petog člana birali bi i razrješavali radnici tog centra.

Zastupnici će raspravljati i o prijedlogu zakona o tržištu kapitala kojim se u domaće zakonodavstvo uvode europske direktive o financijskom tržištu radi dodatnog povećanja transparentnosti i zaštite ulagača.Najvažniji razlog izrade prijedloga tog zakona je uvođenje direktive MiFID II, koja donosi mnoge novosti za sve sudionike na tržištu kapitala. Naime, MiFID II direktiva uređuje sve instrumente kojima se trguje na tržištu.

Dosad se nedioničkim instrumentima kao što su derivati ili izvedenice, obveznice i slično u velikoj mjeri trgovalo izvan uređenih tržišta, tj. na OTC tržištima. MiFID II direktiva uspostavlja novu vrstu platforme, organiziranu trgovinsku platformu (OTP).

Uvodi se i nova platforma za rastuće tržište malih i srednjih poduzetnika, a svrha joj je smanjiti troškove i operativno pojednostavniti zahtjeve za male i srednje poduzetnike prilikom prikupljanja kapitala putem tržišta.

Detaljnije se uređuje i sprječavanje zloporabe tržišta – uvode se mjere za sprječavanje trgovanja na temelju povlaštenih informacija, nezakonitog objavljivanja povlaštenih informacija te za sprječavanje manipuliranja tržištem za sve pravne i fizičke osobe.

Na dnevnom redu je i prijedlog dopune Zakona o doprinosima zastupnika Miranda Mrsića, zbog kojeg je izbačen iz SDP-a jer je iz saborske procedure odbio povući svoj prijedlog s kojim se stranka nije slagala.