Dnevne novosti

Božinović: Sve institucije zaslužne za percepciju borbe protiv korupcije

18.05.2018 07:20 ŠIBENIK, 17. svibnja 2018. (Hina), Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je u Šibeniku, gdje je prisustvovao obilježavanju Dana županije, kazao da su sve institucije jednako zaslužne za percepciju borbe protiv korupcije od Vlade i sudstva do Državnog odvjetništva, Uskoka i MUP-a.
"Što se tiče Ministarstva unutarnjih poslova i policije, krenuli smo u borbu protiv korupcije kroz proaktivni pristup. Nije dovoljno samo čekati da dođe prijava, iako je i to dobar početni korak i smjer u istraživanju eventualnih kaznenih djela, međutim policijski službenici krenuli su se intenzivno educirati i obučavati u smislu preventivnog djelovanja, ne samo oni koji su specijalizirani za borbu protiv korupcije, nego i svi policijski službenici koji bi morali znati prepoznati ima li elemenata korupcije u krugu u kojem djeluju te to prepustiti kolegama profesionalcima", kazao je ministar Božinović.

Korupcija spada u sivu zonu kriminaliteta i upravo je preventivni i proaktivni pristup najbolji način kako se s njom nositi jer oni koji sudjeluju u koruptivnim radnjama to neće dragovoljno prijaviti, istaknuo je. "Proaktivni pristup i jača kohezija svih nadležnih službi, institucija i sastavnica vlasti je put kojim smo krenuli, uz pojačanu edukaciju službenika u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Taj put trebao bi dati rezultat da Hrvatska napreduje na europskoj ljestvici te zauzme vrh zemalja učinkovitih u borbi protiv korupcije", kazao je ministar.Na pitanje ima li konkretnih pomaka u tom poslu, ministar je odgovorio da su konkretni rezultati poznati, a o onom na čemu se radi ne može govoriti.

Ministarstvo unutarnjih poslova vezano za mogućnost novog migrantskog vala naložilo je za sedam hrvatskih policijskih uprava stroži nadzor granica, a ministar je kazao da nije riječ o izvanrednim mjerama. "U medijskom prostoru plasirani su razni podaci i brojke koje ne odgovaraju stvarnom stanju stvari, ali činjenica je da je ove godine u Tursku i Grčku ušlo 16,5 tisuća izbjeglica koji se kreću u raznim smjerovima. Jedan krak sigurno će ići preko Hrvatske i mi smo sa svim našim analitičkim potencijalima procijenili određene mjere kako prevenirati eventualno pojavljivanje većeg broja migranata.

Ono što je važno je da smo pokrenuli intenzivnu diplomatsku inicijativu, pogotovo prema zemljama na tzv. balkanskoj ruti jer one su s jedne strane kandidati za članstvo u Europskoj uniji, s druge strane stoji pitanje kako upravljaju granicama i migracijama, a jedno od pitanja koje će se dodatno analizirati je s kakvim potencijalima raspolažu.

Hrvatska će i zbog njih i zbog sebe ukazivati na propuste i što treba u tom smislu poboljšati jer granica ima dvije strane. S jedne strane imamo hrvatsku graničnu policiju koja je sigurno u regiji najbrojnija, najopremljenija i najsposobnija, a s druge strane, nemamo takve potencijale u zemljama tzv. balkanske rute pa u razgovorima s njima preventivno ukazujemo da je to pitanje kojim će se morati ozbiljnije pozabaviti. Vidimo i po reakcijama nekih policija u susjedstvu da postaju svjesni da bi to mogao biti problem", zaključio je Božinović.