Dnevne novosti

Žinić: planirani prihodi županijskoga proračuna veći od prošlogodišnjih

23.05.2018 07:05 SISAK, 22. svibnja 2018. (Hina), Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izjavio je kako su planirani prihodi županijskoga proračuna 824,7 milijuna kuna, što je dvadesetak milijuna više od prošlogodišnjeg plana.
Govoreći na konferenciji za novinare o planiranim projektima što se financiraju iz županijskoga proračuna, istaknuo je kako se čak 55 milijuna kuna namjerava uložiti u zdravstvo i socijalnu skrb, pri čemu prednjači izgradnja središnjeg paviljona Opće bolnice dr. Ive Pedišića u Sisku, istaknuo je župan, dodajući kako je vrijednost tog projekta 106 milijuna kuna, od čega je 70 milijuna čini nepovratnog novca iz EU fondova.

Iako je prije najavljeno da će preostali novac osigurati dva mjerodavna ministarstva i županija, to se nije dogodilo, pa je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine prihvaćena odluka da se Opća bolnica, da ne bi propao novac iz EU, kreditno zadužiti za 40 milijuna kuna, istaknuo je.

Objasnio je kako je riječ o povoljnom kreditu poslovnih banaka, čiji će se povrat osigurati iz decentraliziranih sredstava pa korisnici proračuna neće biti oštećeni. "U stvaranje boljih uvjeta rada i opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja u Sisku, Kutini i Petrinji uložit će se oko 15 milijuna kuna, a za potrebe socijalne skrbi izdvojit će se 43 milijuna", najavio je župan.

Po Žinićevim riječima, ulaganja u prosvjetu, kulturu i šport bit će oko 70 milijuna kuna, a najveći su projekti Kulturni centar braće Radića, Interpretacijski centar baštine Banovine, Učenički dom u Sisku, Baština Zrinskih budućnost Banovine, te početak ostvarenja projekta uređenja Znanstvenoga, kulturnoga i obrazovnog centra Sisačko-moslavačke županije u bivšoj sisačkoj vojarni. 

Također je rekao kako se ulaganja u gospodarstvo odnose na projekt županijskih poduzetničkih kredita, u koji je uključeno 13 jedinica lokalne samouprave, osnutak poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj,  sufinanciranje komunalnog pristaništa na Kupi u Sisku i drugo.

Za poljoprivredu je ove godine predviđeno oko 6,5 milijuna, a većina novca odnosi se na poticaje u poljoprivredi, rekao je Žinić, dodajući kako Sisačko-moslavačka županija ostaje jedna od vodećih po korištenju novca iz EU fondova te po razvidnosti proračuna. Kako bi što više građana bilo upoznato s pojedinostima proračuna, tiskana je i publikacija "Proračun u malom 2018." u nakladi od 25.000 primjeraka.