Dnevne novosti

ESLJP: Vrhovni sud nije povrijedio pravo na pristup sudu odbačajem revizije zbog vrijednosti spora

24.05.2018 07:15 ZAGREB, 23. svibnja 2018. (Hina), Europski sud za ljudska prava presudio je u slučaju Jureša protiv Hrvatske da podnositeljici nije povrijeđeno pravo na pristup sudu odbacivši reviziju zbog vrijednosti predmeta spora, izvijestio je u srijedu ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Podnositeljica je podnijela reviziju protiv presude kojom je njezin bratić proglašen suvlasnikom nekretnine koju je naslijedila od pokojnog oca, a Vrhovni sud je reviziju odbacio kao nedopuštenu jer vrijednost predmeta spora nije prelazila 100.000 kuna. Vrhovni sud je utvrdio da je u konkretnom predmetu tužitelj istaknuo dva zahtjeva - na utvrđenje prava vlasništva i na izdavanje tabularne isprave pa je vrijednost predmeta spora od 110.000 kuna koju je naznačila podnositeljica, trebalo podijeliti s dva.

Tako dobiveni iznos svakog pojedinog zahtjeva nije prelazio 100.000 kuna, a podnositeljica je prigovorila da joj je uskraćeno pravo na pristup Vrhovnom sudu pozivajući se na Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Europski sud je utvrdio da je Vrhovni sud u trenutku kada je podnositeljica podnijela reviziju, u studenom 2009., zahtjev na utvrđenje prava vlasništva i na izdavanje tabularne isprave razmatrao kao jedan zahtjev.

Međutim, od veljače 2010. Vrhovni je sud promijenio svoju praksu i počeo razmatrati navedeni zahtjev kao dva odvojena zahtjeva. „Dakle, rješenje Vrhovnog suda od dana 27. svibnja 2010. godine kojim je odbačena podnositeljičina revizija kao nedopuštena, predstavlja promjenu sudske prakse, a ne različito tumačenje zakona koje može stvoriti pravnu nesigurnost.

Europski sud je naglasio da domaći sudovi mogu mijenjati svoju praksu, kada to nije proizvoljno ili očigledno nerazumno, osobito u državama poput Hrvatske gdje sudovi nisu vezani presedanima. Slijedom navedenoga, nema povrede prava na pristup sudu“, izvijestio je Ured.

Presuda nije konačna, a to će postati ukoliko niti jedna od strana u postupku u roku od tri mjeseca od dana objave presude ne podnese zahtjev za njenim preispitivanje pred Velikim vijećem.