Dnevne novosti

Odluku o poništenju imenovanja četiri zagrebačke županijske sutkinje Ustavni sud objavljuje idućeg tjedna

25.05.2018 07:15 ZAGREB, 24. svibnja 2018. (Hina), Ustavni sud idućeg bi tjedna trebao objaviti odluku kojom je poništio imenovanje četiri sutkinje zagrebačkog Županijskog suda i Državnom sudbenom vijeću (DSV) naložio donošenje nove odluke o popunjavanju četiri sudačka mjesta.
Odluka bi, kako se doznaje na Ustavnom sudu, trebala biti objavljena nakon što prođe osmodnevni rok za pisanje izdvojenih mišljenja. Pozivajući se na neimenovane izvore Jutarnji list je objavio da je Ustavni sud jednoglasno poništio imenovanje Ane Jeleč Pecirep koja je izabrana sutkinjom kaznenog odjela, iako se prijavila za građanski. No, većinom glasova, uz tri izdvojena mišljenja, poništena su imenovanja građanskih sutkinja Ines Kovačević, Renate Đaković Vranković i Tihane Marije Miladin.

Poništenu odluku DSV je donio u listopadu prošle godine. Protiv imenovanja sutkinje Jeleč Pecirep u kazneni odjel bili su predsjednik DSV-a Željko Šarić i profesor Igor Gliha, koji su nakon što su nadglasani, objavili izdvojena mišljenja u kojima tvrde da je odluka o njenom imenovanju trebala biti poništena.

„S obzirom da se sutkinja Ana Jelač Pecirep prijavila isključivo na oglas za suca građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu, smatram da odluka o imenovanju nije utemeljena na relevantnim činjenicama koje su postojale u trenutku prijave na oglas, te je time osnovana na neistinitim podacima“, napisao je Gliha.

Šarić je, pak, zaključio „da je odlukom o imenovanju sutkinje Ane Jeleč Pecirep za kazneni odjel Županijskog suda u Zagrebu uzeta u obzir njena nepravovremena prijava te da postoje razlozi za poništenje odluke o njenom imenovanju jer imenovana sutkinja nije ispunjavala uvjete za imenovanje“.

Ustavni sud sporna je imenovanja poništio na temelju prijava dviju sutkinja od kojih se jedna natjecala za sutkinju u kaznenom, a druga u građanskom odjelu zagrebačkog Županijskog suda.