Dnevne novosti

U Ministarstvu pravosuđa okrugli stol o zakonodavnom okviru i praksi zaštite zviždača

30.05.2018 07:42 ZAGREB, 29. svibnja 2018. (Hina) - U tijeku izrade zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju Ministarstvo pravosuđa, u suradnji s Regionalnom antikorupcijskom inicijativom (RAI), u utorak je organiziralo okrugli stol o zakonodavnom okviru i praksi zaštite zviždača.

Cilj okruglog stola bilo je poticanje rasprave u izradi što kvalitetnijeg zakonodavnog okvira u ovom području “koji će potencijalnim prijaviteljima omogućiti učinkovito prijavljivanje nepravilnosti i adekvatnu zaštitu njihovog integriteta, omogućiti podizanje javne svijesti među zaposlenicima i građanima o potrebi prijavljivanja nezakonitog i koruptivnog ponašanja te općenito povećati odgovornost i transparentnost u svim sferama društva”, izvijestilo je Ministarstvo.

Osim predstavnika Ministarstva pravosuđa i Regionalne antikorupcijske inicijative, na okruglom stolu okupili su se i predstavnici radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju te predstavnici Savjeta za sprječavanje korupcije.Pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec predstavio je do sad poduzete korake Republike Hrvatske te principe i izazove u procesu izrade nove zakonske regulacije u području zaštite prijavitelja nepravilnosti.

O praksi i izazovima u procesu kreiranja i provedbe ovakvog zakonskog okvira, kroz iskustva država jugoistočne Europe, odnosno država članica RAI-a, predstavili su Jure Škrbec iz Slovenske Komisije za sprječavanje korupcije, Vladan Joksimović, glavni tajnik RAI-a, Katarina Nikolić iz Ministarstva pravde Republike Srbije, Dragan Slipac iz Agencije za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije Republike Bosne i Hercegovine te Marina Mićunović iz Agencije za sprječavanje korupcije Crne Gore, ističu u Ministarstvu.