Dnevne novosti

Makroekonomija: Industrijska proizvodnja neočekivano pala, za 1,3 posto

30.05.2018 07:24 ZAGREB, 29. svibnja 2018. (Hina) – Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju pala 1,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je slabiji podatak nego što se očekivalo i već peti pad u posljednjih šest mjeseci. 
Prema u utorak objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja u travnju pala 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine skliznula 1,3 posto. To je pad drugi mjesec zaredom i slabiji podatak nego što se očekivalo. Od tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih dvoje očekivalo je rast proizvodnje u travnju do 2,9 posto na godišnjoj razini, dok je jedan predviđao pad od 1,6 posto. Od kraja prošle godine industrijska je proizvodnja vrlo nestabilna, pa je u posljednjih šest mjeseci pala u njih pet. U tom je razdoblju proizvodnja porasla samo u veljači, za 3,3 posto. „Razmjerno nepovoljna kretanja u industriji započela su još u posljednjem tromjesečju 2017. Osim toga, na usporavanje trenda djelomice je upućivao pokazatelj poslovnog optimizma u industriji koji bilježi pad od ožujka. Nadalje, pad potražnje za domaćim proizvodima dolazi i od usporavanja gospodarske aktivnosti na hrvatskim izvoznim tržištima”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a. 

U travnju je na godišnjoj razini najviše pala, za 12,2 posto,  proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula 4,4, a energije 0,3 posto. S druge strane, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 3,8, a intermedijarnih proizvoda za 1,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. U prva četiri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja pala za 0,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To „jasno ukazuje da je gospodarstvo, unatoč solidnom rastu osobne potrošnje, blago usporilo s rastom”, poručuju analitičari RBA. U prošloj je godini industrijska proizvodnja porasla za 1,9 posto. „Stopa rasta industrijske proizvodnje u prosjeku će tijekom 2018. biti nešto niža od prošlogodišnje odražavajući usporavanje gospodarske aktivnosti i u Hrvatskoj i u EU“, zaključuju analitičari RBA.