Dnevne novosti

Sabor u srijedu o energetskim zakonima; u petak nema glasovanja

06.06.2018 07:40 DALEKOVOD

ZAGREB, 5. lipnja 2018. (Hina), Hrvatski sabor u srijedu zasjedanje nastavlja raspravom o setu energetskih zakona, a ni ovog tjedna neće biti glasovanja o tzv. 'lex LNG' koji je izazvao niz kontroverzi u javnosti te je na njega podneseno rekordnih 380, uglavnom SDP-ovih amandmana.
Izmjenama Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti i Zakona o tržištu električne energije domaće se zakonodavstvo usklađuje sa smjernicama EU. Izmjene Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti trebale bi urediti neovisnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (Here) i osigurati joj objektivno i transparentno izvršavanje ovlasti sukladno smjernicama Europske unije.

Agencija mora imati mogućnost donošenja autonomnih odluka povezanih sa svim relevantnim regulatornim pitanjima kako bi unutarnje tržište energije funkcioniralo ispravno i potpuno neovisno o bilo kojim drugim javnim ili privatnim tijelima uključujući i vlade. 

Agencija do sada nije imala pravo i obavezu na suradnju sa svima koji su vezani uz energetiku, pa se u prijedlogu izmjena od Agencije traži da informacije o tržištu temelji i na informacijama koje prikuplja od fizičkih i pravnih osoba koje imaju neki kontakt s energijom, odnosno svim korisnicima energije, a ne samo s energetskim subjektima kako je to do sada bilo propisano.  

U petak nema glasovanja

Umjesto uobičajenog glasovanja o raspravljenim točkama, ovog petka zastupnici će se izjašnajvati o 380 amandmana na prijedlog zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin tzv. 'lex LNG', potvrđeno je Hini iz tajništva Sabora. Oporbeni SDP je, revoltiran odbijanjem vladajućih da se o tom zakonu umjesto po hitnom postuku raspravlja kroz dva čitanja, na njega uputio oko 360 'opstruktivnih' amandmana.

Tako bi u petak rasprava o amandmanima 'matematički' mogla potrajati i cijeli dan, s obzirom da po proceduri, kad predlagatelj zakona odbije amandman, njegov podnositelj ima pravo dvije minute izraziti svoje mišljenje i nezadovoljstvo.   

Slična je praksa odgode glasovanja o amandmanima primijenjena nedavno kada se, temeljem odluke Odbora za Ustav, o amandmanima na saborski Poslovnik samo raspravljalo, dok se glasovalo tek naknadno. Na pitanje kada se može konačno očekivati glasovanje o 'lex LNG'  iz tajništva Sabora su kratko poručili: "Kada se steknu uvjeti".