Dnevne novosti

Hrvatski sabor u četvrtak o POS-u

07.06.2018 07:40 KUĆA

ZAGREB, 6. lipnja 2018. (Hina), Hrvatski sabor će u četvrtak raspravljati o Konačnom prijedlogu izmjena Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji (POS) kojim se želi pokrenuti novi program stambenog zbrinjavanja radi zadržavanja i privlačenja deficitarnih kadrova, u prvom redu na nedovoljno razvijenim područjima, te urediti najveća prodajnu cijenu POS-ova stana i građevinskog zemljišta.
 Kao jedna od najvažnijih stavki zakonskih izmjena izdvaja se osiguravanje stanova osim državnim službenicima i namještenicima i javnim službenicima za potrebe obavljanja službe izvan mjesta prebivališta te za osiguranje zapošljavanja deficitarnog kadra u javnim službama, a to se posebno odnosi na nedovoljno razvijena hrvatska područja. 

Izmjenama se uređuje i najveća prodajna cijena POS-ova stana propisana odredbama zakona u odnosu na prosječnu prodajnu cijenu stana koju su postigla trgovačka društva i druge pravne osobe u 2016. godini, ali i najveća prodajna cijena građevinskog zemljišta propisana odredbama zakona u odnosu na prosječnu cijenu građevinskog zemljišta koju su postigla trgovačka društva i druge pravne osobe prošle godine.