Dnevne novosti

Završen EU projekt za praćenje kakvoće zraka

18.06.2018 07:17 ZAGREB, 15. lipnja 2018. (Hina), Završen je EU projekt vrijedan 425.000 eura, koji se u 90-postotnom iznosu financirao iz programa IPA 2013, a cilj mu je poboljšanje praćenja kvalitete zraka i sustava trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova radi ublažavanja klimatskih promjena i poboljšanja cjelokupnog stanja okoliša i smanjenja onečišćenja zraka u Hrvatskoj.
Projekt je financirala Europska unija u okviru Programa IPA 2013 za Hrvatsku u iznosu 382.500 eura, a sufinancirala Hrvatska u iznosu od 42.500 eura. Provedba je počela 20. veljače 2017., a trajao je 16 mjeseci. Svrha projekta je unaprjeđenje inspekcije zaštite okoliša sa ciljem učinkovitog nadzora praćenja kvalitete zraka i svih subjekata prema obvezama u sustavu trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova.

Ciljne skupine bile su uprave za inspekcijske poslove i klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i mora Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te Hrvatska agencija za okoliš i prirodu. Voditeljica projekta ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike Anita Pokrovac Patekar upozorila je kako je i danas u Europi uzrok preko 400.000 preranih smrti povećana razina onečišćenja u zraku.

To je 10 puta više nego pogibije od posljedica prometnih nesreća na cestama, kazala je. "Projekt je pridonio poboljšanju praćenja kvalitete zraka i sustava trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova, što predstavlja dugoročno rješenje za ublažavanje klimatskih promjena i poboljšanje cjelokupnog stanja okoliša i smanjenja onečišćenja zraka u Hrvatskoj", istaknula je pomoćnica ministra za inspekcijske poslove u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Snježana Hopp.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg istaknuo je iznimnu važnost projekta za Upravu za inspekcijske poslove Ministarstva i ostale dionike sustava zaštite okoliša. Rekao je kako Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zadnjih godina sve više projekata iz sustava zaštite okoliša i energetske učinkovitosti financira iz prihoda koji su ostvareni iz sustava trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova. 

"To je nastavak aktivnosti Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva, koja je do sada uspješno provela pet EU projekata čija je vrijednost veća od pet milijuna eura", istaknuo je Šiljeg.