Dnevne novosti

Sabor: I oporba pohvalila zakon o audiovizualnim djelatnostima

21.06.2018 07:25 ZAGREB, 20. lipnja 2018. (Hina), I vladajući i velik dio oporbe pohvalili su u srijedu konačan tekst Zakona o audiovizualnim djelatnostima za koji resorna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izražava uvjerenje da će unaprijediti tu važnu djelatnost.
Zakonom se, kazala je Obuljen Koržinek, uvodi nova struktura Hrvatskog-audiovizualnog vijeća, jedan od članova bit će i i predstavnik Ministarstva kulture. Postrožuju se uvjeti i stručne kvalifikacije za imenovanje članova kojima se mandat sa četiri godine skraćuje na dvije godine, te definira institucija zamjenika člana Vijeća.

Audiovizualno vijeće odlučuje u ciklusima, pa se pitanje sukoba interesa veže uz pojedini natječajni ciklus, i ako u tome postoji neka sumnja na mogući sukob interesa član se povlači, a njegovo mjesto preuzima zamjenik, objasnila je ministrica. I dok Gordan Maras (SDP) dobrim drži skraćivanje manadata članova Vijeća, Vesna Pusić (Glas) se s tim ne slaže.

Najbolji način da se zadrži distanca od vlasti je da se njihov mandat ne poklapa s mandatom vlasti, skraćivanje na dvije godine znači da svatko tko nije po volji vlasti može biti izbačen, odnosno da mu se neće ponoviti mandat, kaže Pusić.

Članove Vijeća predlažu udruge

Obuljen Koržinek odgovara kako ministrica kulture ne odobrava i ne potvrđuje članove Vijeća, njih imenuju i predlažu udruge. Ako osoba ispunjava zakonske uvjete ne ostavlja se nikakva mogućnost ministrici da je ne potvrdi, naglasila je Obuljen Koržinek ističući da nema nikakvog jačanja uloge države, a skraćivanje roka predložile su udruge.

Maras je pohvalio sam zakon i činjenicu da su u njega uvrštene i videoigre, djelatnost na kojoj neke zemlje ostvaruju velike prihode. Podržao je rad HAVC-a, pogotovo njegova bivšeg ravnatelja Hrvoja Hribara, navodeći da je u njegovom mandatu napravljen veliki napredak u cijeloj filmskoj industriji.

Hrvoje Zekanović (Hrast) pita zašto je, s obzirim na niz drugih udruga koje se bave istim poljem, samo Društvu hrvatskih filmskih redatelja omogućeno da delegiraju svog člana u Hrvatsko audiovizualno vijeće. Samo su oni proglašeni krovnom udrugom, a imam informacije od ljudi iz tog sektora da ta udruga ne zastupa najveći dio filmskih radnika, rekao je Zekanović ironično primjetivši kako je "famozni HAVC" snimao "sjajne uratke o Domovinskom ratu".

Nije snimljen ni jedan film, a da se na kraju hrvatski branitelj nije ubio, završio u ludnici ili da ne maltretira obitelj, tvrdi Zekanović kome je Maras odgovorio da ima dobrih ratnih filmova koje je HAVC financirao.

Zastupnici su pozdravili nakanu Ministarstva kulture da se snažnije sufinanciraju filmski projekti koji će se snimati u manje razvijenim dijelovima Hrvatske, te da se s 0,1 na 0, 5 posto poveća postotak izdvajanja kinoprikazivača za provedbu Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva.