Dnevne novosti

Josip Šurjak novi predsjednik Hrvatske odvjetničke komore

09.07.2018 07:46 ZAGREB, 7. srpnja 2018. (Hina) - Zagrebački odvjetnik Josip Šurjak na subotnjoj je izbornoj skupštini izabran za predsjednika Hrvatske odvjetničke komore (HOK) na razdoblje od tri godine, izvijestio je HOK.
Novi predsjednik Šurjak naglasio je da će čuvati samostalnost i neovisnost odvjetništva uz održavanje jedinstva i kontinuiteta Hrvatske odvjetničke komore.Robert Travaš, dosadašnji predsjednik, koji se nakon dva mandata nije više kandidirao, zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos odvjetničkoj profesiji. “Odvjetništvo je nužan i specifičan dio pravosuđa koji jamči ostvarenje prava građana i takav treba biti i odnos čitavog društva prema odvjetništvu”, priopćila je Komora.Na skupštini su podnesena detaljna izvješća o radu Komore. Iz izvješća glavnog tajnika proizlazi da je od 4. srpnja 2015. do 11. lipnja 2018. upisano 653 osoba u Imenik odvjetnika, dok je brisano 409 odvjetnika. Tako je u Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore upisano 4767 odvjetnika, s time da je upisano 283 odvjetnička društva i 210 zajedničkih odvjetničkih ureda.U Imenik stranih odvjetnika upisano je 11 odvjetnika iz zemalja članica EU i to četiri iz Češke, tri iz Njemačke te po jedan iz Austrije, Italije, Slovenije i Španjolske. Od hrvatskih odvjetnika, šestero je upisano u Imenike odvjetnika neke od zemalja članica EU.

U Komori ističu da su "posebnu pažnju privukli podaci iz podnesenih izvješća o besplatnoj pravnoj pomoći jer odvjetnici već dugi niz godina pokazuju socijalnu osjetljivost glede materijalnog statusa svojih stranaka i polaze od teze da svakome mora biti omogućeno pravo na stručnu i pravodobnu pravnu pomoć". Tako je od 4. srpnja 2015. do 11. lipnja 2018. zaprimljeno 2242 molbi za besplatnu pravnu pomoć, od toga 608 za uzdržavanje djece. HOK podsjeća i da od 2006. osiguravaju besplatnu pravnu pomoć u svim predmetima uzdržavanja u kojima pravo na uzdržavanje ostvaruju malodobne osobe bez obzira na imovinske prilike roditelja.Komora također ističe da osigurava besplatnu pravnu pomoć azilantima i romskoj zajednici u četiri županije (Međimurskoj, Brodsko-posavskoj, Primorsko-goranskoj i Gradu Zagrebu) u ostvarivanju statusnih prava bez obzira na imovinske prilike i unatoč činjenici da je na snagu stupio Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.Tijekom Skupštine podnesena su i izvješća o radu Višeg disciplinskog suda, Disciplinskog tužiteljstva te Disciplinskog suda Hrvatske odvjetničke komore, stoji u priopćenju.