Dnevne novosti

Odbor EP-a podržao prijedloge za suzbijanje nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom

13.07.2018 07:20 ZAGREB/BRUXELLES, 12. srpnja 2018. (Hina), Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta podržao je ovoga tjedna prijedlog Direktive o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom koji bi trebao malim i srednjim prehrambenim i poljoprivrednim poduzećima osigurati pravedniji tretman.
Zakonodavnim prijedlogom Komisije iz travnja, o kojem je u utorak raspravljao Odbor Europskog parlamenta, predlaže se zabrana najštetnijih nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom kako bi se osigurao pravedniji tretman na tržištu poljoprivrednicima, malim i srednjim prehrambenim i poljoprivrednim poduzećima. Prijedlog predviđa mogućnost uvođenja kazni za otkupljivače, prerađivače i trgovce, snažniju stranu u lancu opskrbe hranom, u slučaju povreda odredbi.

U raspravi na Odboru europarlamentarci su pohvalili Komisiju i izvjestitelja Paola de Castra za iznesene prijedloge te su podsjetili na niz nepoštenih trgovačkih praksi kojima su poljoprivrednici izloženi u svakodnevnom poslovanju.

Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir također je pozdravila izmjene koje je predložio izvjestitelj jer smatra da je pronašao dobar put za proširenje opsega ove direktive na poljoprivredne i prehrambene proizvode, no mišljenja je kako treba proširiti popis zabranjenih nepoštenih praksi i doraditi prijedlog, priopćio je ured zastupnice.

Primjeri nepoštenih trgovačkih praksi uključuju neopravdana kašnjenja u rokovima plaćanja, jednostrane raskide ugovora, izmjene ugovora tijekom njihova trajanja, naplate usluga koje nisu obavljane ili nisu ugovorene te različite sofisticiranije oblike pritisaka. 

Petir upozorava da su poljoprivrednici izloženi i tzv. "faktoru straha", odnosno da se kao slabija strana u lancu opskrbe hranom često boje da bi pokretanje sudskog spora moglo navesti snažniju stranu na raskid poslovnog odnosa i zato ništa ne poduzimaju, objašnjava se u priopćenju ureda zastupnice.

U priopćenju ureda hrvatske zastupnice se navodi kako hrvatske proizvođače smeta trgovačka praksa prodaje robe ispod nabavnih cijena (damping) gdje trgovački lanac prodaje poljoprivredni ili prehrambeni proizvod krajnjem potrošaču po cijeni nižoj od bilo koje nabavne cijene i napominje da su prosječne marže multinacionalnih trgovačkih lanca na domaće proizvode veće od prosječnih marži na razini Europske unije.

Prijedlog Komisije ostavlja mogućnost državama članicama da pitanja zabrane nepoštenih trgovačkih praski u lancu opskrbe hranom urede dodatno strožim pravilima. „Pozitivno je da Komisija omogućava fleksibilnost državama članicama, da imaju mogućnost i strožih dodatnih zahtjeva kao i prošireni popis nedozvoljenih praksi“, ocjenjuje je Petir no upozorava kako je potrebno jasno reći čije je zakonodavstvo na snazi u slučaju nastanka spora.

Radna skupina za poljoprivredna tržišta Europske komisije pozvala je u studenom 2016. Europsku komisiju da donese nova pravila u svrhu zaštite europskih poljoprivrednika od nepoštenih trgovačkih praksi, a stajalište protiv nepoštene trgovačke prakse u lancu trgovine hranom, iznijelo je i Vijeće EU u prosincu 2016.