Dnevne novosti

Štromar: U godinu dana u Osječko-baranjsku županiju uloženo 275 milijuna kuna

19.07.2018 07:15 ĐAKOVO, 18. srpnja 2018. (Hina), Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je u srijedu u Satnici Đakovačkoj za posjeta Osječko-baranjskoj županiji da je to ministarstvo u zadnjih godinu dana u projekte u toj županiji uložilo više od 275 milijuna kuna, a danas je podijelio odluke o sufinanciranju komunalnih projekata vrijednih više od 3,5 milijuna kuna.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Štromar je u općinskoj zgradi u prisutnosti zamjenika osječko-baranjskog župana Gorana Ivanovića gradonačelnicima i načelnicima s područja te županije dodijelio odluke o sufinanciranju projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnoga gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini. 

Ukupna vrijednost sufinanciranih projekata veća je od 3,5 milijuna kuna, a riječ je o projektima održavanja nerazvrstanih cesta, javnih površina i groblja te o projektima javne rasvjete koji su iznimno važni za stanovništvo na tim područjima. 

U Satnici Đakovačkoj odluke o sufinanciranju preuzeli su predstavnici gradova Belog Manastira, Đakova i Našica te općina Bizovca, Donje Motičine, Ernestinova, Feričanaca, Jagodnjaka, Kneževih Vinograda, Punitovaca, Satnice Đakovačke, Strizivojne, Šodolovaca te Vladislavaca.  

Ministar Štromar na svečanosti je uručio i odluku o sufinanciranju sanacije klizišta u naselju Gašincima s 400.000 kuna te odluku o energetskoj obnovi zgrade DVD-a Zelčine, koju je prijavio Grad Valpovo, vrijedne gotovo dva milijuna kuna, od čega iz Europskog fonda za regionalni razvoj nepovratno više od milijun kuna. 

Na svečanosti su potpisani i ugovori o energetskoj obnovi triju osnovnih škola, zgrade NK "Laslovo 91" te Doma za starije i nemoćne, vrijedni oko 26 milijuna kuna, od čega iz Europskog fonda za regionalni razvoj nepovratno oko 15,5 milijuna. U nastavku  ministar Štromar posjetio je poduzetničku zonu Podgorač, gdje je dodijelio odluku o sufinanciranju javne rasvjete u toj zoni.  

U priopćenju Ministarstva graditeljstva I regionalnog razvoja, nakon Štromarova sastanka sa zamjenikom župana, gradonačelnicima i načelnicima, navodi se da su odluke i ugovori o energetskoj obnovi zgrada javnog sektora doneseni na temelju poziva koji je to ministarstvo raspisalo krajem 2017. godine. Raspoloživa alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosila je 380 milijuna kuna, što je najveća alokacija od svih dosad objavljenih poziva tog ministarstva.

Zbog velikog zanimanja, budući da je zatraženo oko 200 posto od raspoložive nepovratno dodijeljene svote od 380 milijuna kuna, poziv je privremeno zaustavljen 5. veljače 2018. Zaprimljeno je 448 prijava, a zatraženo je 813,5 milijuna kuna nepovratnog novca.

Do danas je na temelju tog poziva doneseno 170 odluka o dodjeli 332 milijuna kuna nepovratnog novca za projekte čija je vrijednost veća od 657 milijuna. kuna, a ukupno je potpisano 14 ugovora o dodijeli nepovratnog novca. Prijave na poziv mogu se slati od 4. rujna, a indikativni raspoloživi iznos koji je u ovom trenutku predviđen jest 300 milijuna kuna.