Dnevne novosti

Malmstroem kaže da EU priprema carine na američku robu vrijednu 20 milijardi dolara

26.07.2018 07:07 BRUXELLES, 25. srpnja 2018. (Hina), Europska unija je spremna uvesti carine na američku robu vrijednu 20 milijardi dolara ako američka administracija uvede carine na europske automobile, izjavila je povjerenica Eurposke komisije za trgovinu Cecilia Malmstroem."Nadamo se da do toga neće doći i da ćemo naći rješenje.

A ako ne, Komisija priprema prilično dug popis američkih proizvoda, vrijednih oko 20 milijardi dolara na koje bi se uvele carine", izjavila je povjerenica Malmstroem za švedski list Dagens Nyheter. Povjerenica Malmstroem je zajedno s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom u srijedu u Washingtonu.

Juncker će razgovarati s predsjednikom Donaldom Trumpom o sadašnjoj situaciji u međusobnoj razmjeni koja se može opisati kao pravo trgovinski rat. Malmstroem kaže da nove europske carine ne bi bile usmjerene protiv neke od američkih saveznih država, nego općenito na robu poput poljoprivrednih proizvoda, strojeva, IT proizvoda itd.

Povjerenica je ocijenila da je prijedlog američkog ministra financija Steven Mnuchina o ukidanju carina, necarinskih nameta i subvencije neozbiljan jer američka strana također subvencionira svoje proizvode. Istaknula je da europska strana za vrijeme pregovora o Transatlantskom trgovinskom i industrijskom partnerstvu (TTIP), koji su po Trumpovu dolasku na vlast prekinuti, pokušavala od američke strane dobiti ublažavanje njihovih zakona o subvenciji i zaštiti, ali "da se nisu pomaknuli ni za milimetar".