Dnevne novosti

ECB zadržao kamatne stope, ostaje pri planiranom završetku kupnji krajem godine

27.07.2018 07:10 FRANKFURT, 26. srpnja 2018. (Hina), Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je potvrdila postojeće razine kamatnih stopa i plan o završetku programa kupnji obveznica s krajem 2018. godine, priopćeno je iz ECB-a. 
Na svom sastanku Upravno vijeće odlučilo je zadržati ključne kamatne stope na dosadašnjim razinama. Upravno vijeće očekuje da će ključne kamatne stope ostati na postojećim razinama barem još tijekom ljeta 2019. i zasigurno onoliko dugo koliko bude potrebno kako bi se osigurala daljnja postojana prilagodba inflacije prema razinama od  "nešto ispod dva posto" u srednjoročnom razdoblju.

U vezi s nestandardnim mjerama monetarne politike, ECB će nastaviti i s neto kupnjama u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira u sadašnjem mjesečnom iznosu od 30 milijardi eura do kraja rujna 2018.

Ako novi podatci potvrde srednjoročne inflacijske izglede, Upravno vijeće predviđa da će se u četvrtom tromjesečju 2018. provoditi mjesečne neto kupnje u smanjenom iznosu od 15 milijardi eura te da će poslije tog razdoblja s njima prestati.