Dnevne novosti

Njemačka razmišlja o uvođenju kontrola prema Francuskoj i Švicarskoj

06.08.2018 07:10 BERLIN, 5. kolovoza 2018. (Hina), Zbog sve većeg broja izbjeglica koje dolaze u Španjolsku, a vjeruje se da im je cilj Njemačka, vlada u Berlinu mogla bi uvesti granične kontrole prema Francuskoj i Švicarskoj, javlja u nedjelju dnevnik Bild am Sonntag. 
"Strahujemo da bi se mnogi od tih migranata koji dolaze u Španjolsku mogli uputiti prema sjeveru u Francusku, zemlje Beneluxa i Njemačku. Ako se to pokaže točnim, planiramo pojačati kontrole na granicama prema Francuskoj i Švicarskoj“, rekao je listu državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Helmut Teichmann zadužen za migracije.

Pojasnio je da bi se radilo o kontrolama na samoj granici te "letećim“ kontrolama u prostoru nekoliko kilometara na njemačkom području.

Njemačka bi tako nakon kontrola granica prema Austriji, koje postoje još od 2015., uvela kontrole na još dvije granice unutar Schengenskog prostora.I Danska je 2015. uvela kontrole na granici prema Njemačkoj. Po prvi put nakon izbijanja izbjegličke krize, ove je godine broj izbjeglica koje stižu u Španjolsku premašio broj izbjeglica koje dolaze u Italiju.

Prema informacijama UNHCR-a, u prvoj polovini 2018. u Španjolsku je stiglo 23.500 izbjeglica, mahom iz zemalja subsaharske Afrike.