Dnevne novosti

EU traži službenu potvrdu WTO-a o ukinutim subvencijama Airbusu

07.08.2018 07:10 ŽENEVA, 6. kolovoza 2018. (Hina/AFP), Europska unija zatražila je od Svjetske trgovinske organizacije (WTO) službenu potvrdu o ukinutim subvencijama proizvođaču zrakoplova Airbusu kako bi otklonila prijetnju američkih sankcija vrijednih više milijardi dolara, pokazuje dokument objavljen u ponedjeljak na stranici WTO-a.
To je ujedno najnoviji pravni potez Bruxellesa u 14 godina dugom trgovinskom sporu EU-a i WTO-a oko financiranja Airbusa i njegovog američkog konkurenta Boeinga.U svibnju je WTO-ovo žalbeno tijelo presudilo da EU nije ukinuo subvencionirane razvojne kredite za Airbusov zrakoplov A380, najveći putnički zrakoplov u svijetu, ni za najnoviji europski mlazni zrakoplov dugog doleta A350, koji uzrokuju gubitke Boeingu i radnicima u američkom zrakoplovnom sektoru.

To je utrlo put američkim trgovinskim sankcijama, pri čemu WTO-ov arbitar treba još odrediti njihovu vrijednost. U Boeingu tvrde da je Airbus primio nedopuštenu pomoć u visini 22 milijarde dolara, uključujući 18 milijardi dolara državnih kredita.

Od tog iznosa devet milijardi odnosi se na još neriješene žalbe vezane za zrakoplove A350 i A380. U Airbusu osporavaju te brojke, tvrdeći da navode previsoke iznose potpore u spornim kreditima a i sami su podnijeli žalbe protiv Boeinga, također zbog nedopuštenih subvencija.

U EU-u navode da su svibnju izvijestili WTO da su povukli sve preostale subvencije i poduzeli odgovarajuće korake kako bi poništili njihov štetan učinak na konkurenciju. Stoga traže pravnu presudu koja će to potvrditi.Presuda bi poništila osnovu za moguće američke sankcije, tumači Reuters.

"Pravna je osnova tog zahtjeva što su... te mjere rezultirale EU-ovim potpunim poštivanjem presuda, kroz povlačenje preostalih subvencija i/ili poduzimanje odgovarajućih koraka kako bi se otklonile njihove štetne posljedice", naglašavaju u EU-u.

"Poduzimanjem odgovarajućih koraka kako bi se sporne mjere uskladile s obvezama EU-a prema WTO-u... (EU) je stoga eliminirao moguće poništenje odnosno štetne posljedice povezane s nepoštivanjem tih preporuka i presuda", naglašavaju u Bruxellesu.