Dnevne novosti

Ravnomjeran rast gospodarstva EU i eurozone u drugom tromjesečju

16.08.2018 07:27 LUXEMBOURG, 14. kolovoza 2018. (Hina), Gospodarske aktivnosti u Europskoj uniji i eurozoni porasle su u drugom tromjesečju istim tempom kao i u prethodna tri mjeseca, pokazale su u utorak najnovije procjene europskog statističkog ureda, a među zemljama članicama najsnažnijim rastom izdvajala se Rumunjska.

U razdoblju od travnja do lipnja gospodarstvo EU-a i eurozone poraslo je na tromjesečnoj razini za 0,4 posto, istim tempom kao i u prva tri ovogodišnja mjeseca, potvrdio je Eurostat preliminarne procjene s kraja srpnja.

Rast je time usporio u odnosu na drugu polovinu prošle godine, pokazuju Eurostatovi podaci, uz rast BDP-a Europske unije u posljednjem tromjesečju 2017. za 0,6 posto, te 0,7 posto u razdoblju od srpnja do rujna prošle godine. U eurozoni su aktivnosti u trećem i četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju uvećane po 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Među zemljama EU-a najvišu stopu rasta u drugom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila je prema raspoloživim podacima Eurostata Rumunjska, za 1,4 posto u odosu na prethodno tromjesečje.Slijede Švedska i Slovačka s jedan posto, te Litva, Mađarska i Poljska, sa stopom rasta od 0,9 posto. Najnižu stopu rasta bilježile su Italija i Francuska, od 0,2 posto.

U stopu ih prate Danska i Belgija s 0,3 posto.Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni.

Sporiji rast na godišnjoj razini

Na godišnjoj su razini gospodarske aktivnosti u 28-članom EU i eurozoni u drugom tromjesečju porasle 2,2 posto, čime je Eurostat povisio preliminarnu procjenu za eurozonu 0,1 postotni bod.U prvom ovogodišnjem gospodarstvo EU-a poraslo je 2,4 posto a ono eurozone 2,5 posto.

Prema raspoloživim podacima Eurostata najsnažniji je rast na godišnjoj razini u drugom tromjesečju bilježila Poljska, za 5,0 posto. Slijede Mađarska sa 4,4 posto, te Latvija i Rumunjska s po 4,2 posto. Najslabije su na godišnjoj razini u drugom tromjesečju porasle aktivnosti u u Danskoj, za 0,8 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. Slijede Italija s 1,1 posto, te Belgija i Velika Britanija s 1,3 posto.