Dnevne novosti

Kujundžić: Sustav je funkcionirao; ne vidim zašto bih dao ostavku

17.08.2018 07:10 ZAGREB, 16. kolovoza 2018. (Hina), Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak kako je inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva pokazao da je sustav hitne medicinske pomoći u slučaju umrlog mladića u Zaprešiću funkcionirao te je postupljeno prema hrvatskoj regulativi i standardima, a novinarima je odgovorio i kako "ne vidi zašto bi dao ostavku".
"U ovom trenutku ne vidim zašto bih dao ostavku ako je sustav funkcionirao, sustav nisam postavio ja", rekao je ministar Kujundžić na konferenciji za novinare upitan odbacuje li mogućnost da podnese ostavku zbog tog slučaja.Ustvrdio je i da u slučaju smrti 21-godišnjeg Mattea Ružića u Zaprešiću ništa ne mijena činjenica što u prvom timu hitne pomoći koji mu je došao pružiti pomoć nije bilo liječnika jer se očito radilo o nagloj smrti.

S obzirom da je, kako je rekao, u medicini poznato da se od astme ne umire naglom smrću, pogotovo ne mladi ljudi, Kujundžić je kazao kako je vjerojatno u podlozi bila još neka bolest koja je doprinijela nagloj smrti no istaknuo je kako je potrebno pričekati nalaze obdukcije.

Po njegovim navodima, prvi poziv u centar županijske Hitne pomoći stigao je u 17,27 minuta, djelatnica je prepoznala da se radi o najvišoj razini žurnosti pa je alarmiran 'crveni sustav', odnosno upućen je poziv prema 'timu jedan' u kojemu je liječnik.

No, kako je naveo ministar, taj je liječnik bio u Vinogradskoj te mu je trebalo 20 minuta za dolazak na mjesto intervencije pa je aktivirana 'prva linija' u Zaprešiću.

U roku od tri minute, kazao je, medicinska sestra i vozač s opremom su bili kod pacijenta, a prije njih pristupila je i medicinska sestra koja se tu zatekla te započela s postupkom reanimacije, no prema njezinoj izjavi već tada nije bilo pulsa ni disanja.Isto stanje, kazao je Kujundžić, zatekla je i medicinska sestra iz Doma zdravlja u Zaprešiću te je stavila tubus i pristupila umjetnom disanju i reanimaciji, ali ni dalje nije bilo pulsa ni disanja.

Nakon 20 minuta stigao je i 'tim jedan' s liječnikom koji je nastavio s postupkom, ali je potom konstatirao smrt.

Medicina nije svemoćna

Upitan kako može biti siguran da je sustav funkcionirao iako je pacijent umro, ministar je rekao da "sustav funkcionira u bolnici i u Hrvatskoj i u Americi i bilo gdje, a pacijenti umiru".

"Medicina nije svemoćna, postoje bolesti gdje medicina ne može pomoći, u Hrvatskoj se godišnje zabilježi 2800 reanimacija koje radi hitna na terenu i smrtnost je 86 posto, dok prosjek smrtnosti u EU iznosi 90 posto", rekao je ministar zdravstva.

Ministar kaže da je sustav, gdje medicinske sestre ne daju medikamentoznu terapiju zatečen te su svjesni da imaju problem zbog čega, ističe, zadnju godinu pripremaju regulativu za medikamentoznu terapiju kao i za helikoptersku službu i "paramedikuse".Upitan zbog čega se toliko čekalo s reformom te smatra li se u tom djelu odgovornim, rekao je da resorno ministarstvo razmatra promjene regulative no i dodao da se zakoni i promjene ne donose brzo. „Nismo imali razlog za žurne izmjene jer sustav, kad se uspoređuje s drugim zemljama, je na vrlo zavidnoj razini.

Nitko u Europi nema toliko liječnika u hitnoj službi koliko ima u Hrvatskoj”, kazao je ministar. Dodao je i da su raspisali 65 specijalizacija za hitnu diljem Hrvatske, no javilo se samo 17 ili 18 osoba, dok se u Splitu za 12 specijalizacija nitko nije javio, zbog čega će poput razvijenih zemalja u sustav sve više morati uvodi "paramedikuse". Za pitanje očekuje li da hrvatski građani imaju povjerenja u tako posložen sustav, ministar je rekao da taj upit treba ostaviti građanima no smatra i da je većina Hrvata zadovoljna sustavom.

„Svi neće biti spašeni, u većini europskih zemalja kad dođe poziv ovakve vrste, nažalost 90 posto ljudi više ne bude na životu. To je realnost ljudskog života, postojanja i nestajanja s ovog svijeta”, zaključio je ministar.

Kujundžić 'mostovcima': Strenja-Linić i Petrov znače manje u medicini nego ja u poljoprivredi

'Mostovcima' koji su jučer najavili kako će, ne smijeni li ga sam premijer Andrej Plenković, zajedno s oporbom u Saboru pokrenuti proceduru za njegov opoziv, poručio je da je "bijedno koristiti smrt mladog čovjeka i tragediju obitelji za dnevnopolitičke bodove".

Dodao je i da "s kolegama iz Mosta na stručnoj razini ne može razgovarati jer ugledni tzv. doktorica iz Sabora i doktor iz Sabora, Linić i Petrov, u hrvatskoj medicini znače manje nego on u hrvatskoj poljoprivredi", te dodao da će politički s njima u Saboru razgovarati.