Dnevne novosti

Hotić: Žalba sindikata Croatia Airlinesa na Vrhovnom sudu

20.08.2018 07:15 ZAGREB, 17. kolovoza 2018. (Hina), Odvjetnik Sindikata ORCA Croatia Airlinesa Albin Hotić potvrdio je u petak da je taj sindikat uložio žalbu Vrhovnom sudu na presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom se zabranjuje štrajk u Croatia Airlinesu (CA).
Županijski sud u Zagrebu je 9. kolovoza donio odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik - sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

Na to ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju suda.Hotić je za Hinu kazao da je u četvrtak ujutro uložio žalbu Vrhovnom sudu na presudu s osnovnim argumentom da je Županisjki sud pogrešno ustvrdio da je sindikat morao popustiti od nekih svojih zahtjeva što je, smatra, potpuno krivo i nije utemeljeno na zakonu.

"Smatramo da takva odluka ne može proći verifikaciju na Vrhovnom sudu tj. smatramo da će Vrhovni sud, ukoliko bude poštivao zakon i Ustav, preinačiti tu odluku i dozvoliti štrajk tj. utvrditi ga zakonitim", rekao je.

Pojašnjavajući proceduru Hotić je rekao da će sada nadležni sudac po jedan primjerak njihove žalbe uputiti Croatia Airlinesu na očitovanje koji trebaju u roku od osam dana napisati pismeno očitovanje na žalbu sindikata, mada to i ne moraju napraviti. Kada prođe rok od osam dana, spis se sa Županijskog suda šalje na Vrhovni sud a od dana kada dođe na taj sud on bi u roku od pet dana morao donijeti svoju odluku.

Ako Vrhovni sud donese odluku u korist sindikata, Hotić je rekao da tada sindikat može ponovno krenuti u najavu o organizaciji štrajka. Pojasnio je i da tu postoje dvojbe trebaju li ispoštovati rok od tri dana za najavu ili mogu odmah ići u štrajk. "To ćemo odlučiti kada budemo vidjeli odluku Vrhovnog suda", kazao je.Smatra da za cijelu proceduru treba proći oko dva do tri tjedna.