Dnevne novosti

Novi projekti energetske obnove zgrada u Osječko-baranjskoj županiji

22.08.2018 07:15 OSIJEK, 21. kolovoza 2018. (Hina), Uz započete radove energetske obnove na zgradama 19 osnovnih i srednjih škola u Osječko-baranjskoj županiji realizirat će se još šest dodatnih projekata energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, a čija je vrijednost veća od 27 milijuna kuna,  istaknuto je u utorak na sastanku  župana Ivana Anušića s pročelnicima Upravnih odjela.
U priopćenju za javnost navodi se kako će se sredstvima Županije te bespovratnim sredstvima realizirati projekti energetske obnove  Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, Zdravstvene stanice Magadenovac, osječke 1. gimnazije, našičke Opće bolnice , Područne škole Čepinski Martinci te zgrade Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije "Ruđera Boškovića" i Medicinske škole u Osijeku.

Ukupna vrijednost tih šest projekata je 27,9 milijuna kuna, s time da Županija sufinancira radove u vrijednosti 11,8 milijuna kuna, dok su 16,06 milijuna kuna bespovratna sredstva.

Riječ je o nastavku postupka započetog krajem prošle godine, kada je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo Poziv na dostavu projektnih prijedloga energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, kojim se želi doprinijeti smanjenju potrošnje energije za najmanje 50 posto u zgradama javnog sektora, u kojima se obavljaju društvene djelatnosti, kao i povećanju korištenja obnovljivih izvora energije.

U okviru toga poziva Osječko-baranjskoj županiji su  do 6. kolovoza ove godine odobrena 24 projekta ukupne vrijednosti 107,1 milijuna  kuna, od čega su bespovratna sredstva EU i državnog proračuna 59,1 kuna milijuna, dok Županija u tim projektima sudjeluje s ukupno 47,9  milijuna kuna vlastitih sredstava, dodaje se u priopćenju.