Dnevne novosti

EU u rujnu ukida kontrolu uvoza solarnih ploča iz Kine

27.08.2018 07:10 BRUXELLES, 24. kolovoza 2018. (Hina/Reuters), Europska unija ukinut će u rujnu kontrolu uvoza solarnih ploča i ćelija iz Kine, odbacujući zahtjev europskih proizvođača koji smatraju da će time otvoriti vrata proizvodima s dampinškim cijenama.
Europska komisija predložila je da se odbaci zahtjev za "analizom ukidanja" kontrole i dobila podršku 28 zemalja EU, kazali su upućeni izvori iz EU-a. Bruxelles je 2013. godine uveo antidampinške i antisubvencijske mjere na kineske solarne ploče, vafere i ćelija. U ožujku prošle godine produljila je njihovu primjenu za još 18 mjeseci, što znači da bi uskoro trebale biti ukinute.

Kineski proizvođači mogu prodavati solarne ploče i ćelije u Europi bez carina ako su njihove cijene na minimalnoj razini u EU ili iznad nje a ona se s vremenom sve više smanjivala. Ako ih prodaju ispod te cijene, moraju plaćati carine do 64,9 posto.

Europska unija prisiljena je balansirati između interesa europskih proizvođača i onih uvoznika i instalatera koji traže niže troškove proizvodnje struje iz energije Sunca.

U Bruxellesu moraju voditi računa i na mogući odgovor Pekinga, budući da su dvije strane zbog tog pitanja bile na rubu trgovinskog rata u 2013. godini.U udruzi europskih proizvođača EU ProSun, koja je podnijela prigovor Bruxellesu 2012. godine na kineski uvoz, smatraju da ima razloga za produljenje kontrolnih mjera.

Zbog odluke Pekinga o ograničenju instalacija solarnih ploča kineski proizvođači imali oko 30 gigawata viška kapaciteta i tek nekoliko tržišta na koja su ih mogli preusmjeriti s obzirom na američke carine i slične planove Indije. Te su dvije zemlje bile drugo i treće tržište za kineske solarne ploče, nakon matične Kine.

Ukupni je kapacitet tržišta EU-a oko sedam gigawata."Samo EU istovremeno neodgovorno ukida sve mjere i poziva kineske proizvođače da eliminiraju domaću i konkurenciju iz trećih zemalja na tržištu EU-a", istaknuo je predsjednik EU ProSuna Milan Nitzschke, dodajući da neke kompanije razmatraju mogućnost tužbe protiv mogućeg ukidanja mjera kontrole pred Europskim sudom pravde.

U udruzi SolarPower Europe, koja zastupa protivnike carina u solarnoj industriji, istaknuli su pak da bi ukidanje mjera kontrole moglo rezultirati skokom potražnje za solarnim pločama i do 30 posto i otvaranje oko 45 tisuća radnih mjesta, pozivajući se pri tome na istraživanja Europske komisije i konzultantske tvrtke Ernst & Young.