Dnevne novosti

Zatvorena iranska odvjetnica za ljudska prava počela štrajk glađu

27.08.2018 07:03 TEHERAN 25. kolovoza 2018. (Hina/dpa), Zatvorena iranska odvjetnica za ljudska prava i dobitnica europske nagrade Saharov za slobodu misli, Nasrin Sotoudeh počela je u subotu štrajk glađu, objavila je preko Facebooka svojeg supruga Reze Handana.
Sotoudeh je rekla da je to nužno zbog toga što vlasti ignoriraju njezine zahtjeve, a pripadnici snaga sigurnosti zadnjih dana provode pritisak na njezinu obitelj i prijatelje.Ona je nadalje rekla kako se nada da će štrajk glađu rezultirati ispunjenjem pravde.

Sotoudeh (55), u teheranskome je zatvoru od 13. lipnja, kad je uhićena u svojem stanu. Sotoudeh zastupa oporbene političare, aktiviste i ljude osuđene na smrt za zločine počinjene dok su bili maloljetnici, a optužena je za širenje propagande, urote protiv državne sigurnosti i špijunažu.

Ona je zanijekala sve optužbe i odbila je mogućnost da bude puštena uz jamčevinu od 25.000 eura. Njezini klijenti zadnjih mjeseci uključuju dvije žene koje su uhićene jer su otvoreno prosvjedovale protiv obaveznog prekrivanja glave.

Osuđena je na 11 godina zatora 2010. zbog navodne propagande protiv establišmenta islamskog klera, no puštena je 2013., nakon što je Hasan Rohani izabran za predsjednika.Sotoudeh je dobitnica nagrade Saharov za slobodu misli, koju joj je Europska unija dodijelila 2012.