Dnevne novosti

Krstičević otvorio CSCM kongres - Vlada RH se sustavno bavi domovinskom sigurnosti

04.09.2018 07:35 CAVTAT, 3. rujna 2018. (Hina), Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane RH Damir Krstičević otvorio je u ponedjeljak u Cavtatu 10. „Svjetski kongres o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj znanosti i nadzoru posljedica“ (CSCM), naglasivši kako se aktualna hrvatska Vlada od početka mandata sustavno bavi pitanjem sigurnosti te je odmah donesena strategija nacionalne sigurnosti.

"Uspostava i razvoj Sustava domovinske sigurnosti jedan je od strateških ciljeva iz nove Strategije nacionalne sigurnosti, koju je ova Vlada donijela u srpnju 2017. Sustav domovinske sigurnosti gradimo kao odgovor na sigurnosne rizike s kojima ćemo se suočavati, i u kojemu želimo osigurati sinergiju svih sastavnica“, rekao je ministar otvarajući CSCM kongres (CSCM – World Congress on CBRNe Science & Consequence Management).  

Na skupu su i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, predsjednik CSCM-a Ed Locke, savjetnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH  za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Dragan Lozančić, vojni izaslanik SAD-u RH brigadir Robert Mathers i drugi. 

Ministar Krstičević održao je predavanje „Koncept sustava domovinske sigurnosti Republike Hrvatske u odgovoru na suvremene prijetnje“, i kao predsjednik Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti govorio o aktualnim sigurnosnima izazovima, upravljanju sigurnosnim rizicima te konceptu i razvoju Sustava domovinske sigurnosti. 

Ključ sustava je da se u partnerstvo za sigurnost s državom uključe - privatni sektor, civilne i braniteljske udruge te građani, kako bi se organizirano nosili sa svim sigurnosnim ugrozama i rizicima, dodao je.

Krstičević predstavio rezultate Sustava domovinske sigurnosti Naglasio je kako je sustav domovinske sigurnosti postojao i u Domovinskom ratu, kada je država obranjena i oslobođena kroz sinergiju i zajedništvo. "Taj sustav smo sad nadogradili s novim sposobnostima i kroz sinergiju, zajedništvo, solidarnost.

Danas je taj sustav moderan, sveobuhvatan, racionalan, učinkovit - i daje rezultate u kriznim događajima. Naučene lekcije izvlačimo i dalje kako bismo bili brži i spremniji od onih koji nam predstavljaju prijetnju", rekao je Krstičević. 

Predstavio je i prve rezultate Sustava domovinske sigurnosti i Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti. Rezultati se prvenstveno vide u nekoliko čimbenika - brz i učinkovit odgovor na velike snježne padaline početkom ove godine, pravodobno poduzete mjere preventivne zaštite od poplava na području Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije gdje su spriječene potencijalno katastrofalne posljedice, a poduzete su i važne mjere u pripremi za požarnu sezonu u priobalja, dodao je. 

Formirano je novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, u koje dolaze sve informacije koje su Zapovjedništvu potrebne  kako bi stvorilo potpunu sliku stanja i pravodobno donijelo odluku. Krstičević je podsjetio kako je u pripremi protupožarne sezone već u svibnju izvedena velika vježba "Sigurnost" kao provjera procedure i odgovornosti.  

"Uveli smo poboljšanja u odnosu na 2017. godinu, a organizirano je i operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, gdje na jednom mjestu imamo sve sastavnice. Zapovjedništvo je dobilo situacijsku sliku terena, pa je proces donošenja odluke brz, a odluke o angažmanu ljudi i sredstava pametne.

Sustav treba graditi trajno", naglasio  je Krstičević.  Govoreći o kemijskim, biološkim radiološkim nuklearnim prijetnjama ministar Krstičević je istaknuo: „Proces smanjenja rizika povezanih s CBRN prijetnjama, u našim uvjetima prvenstveno znači uključivanje Ministarstva unutarnjih poslova - radi obrane i zaštite od terorizma, Ministarstva zdravstva - radi zdravstvenog zbrinjavanja u slučaju CBRN napada ili nesreće, Ministarstva poljoprivrede - radi otklanjanja posljedica napada koje utječu na životinje i bilje, Ministarstva zaštite okoliša - radi otklanjanja posljedica zagađenja okoliša, Ministarstva obrane - sa svojim sposobnostima zaštite i otklanjanja posljedica CBRN napada, Sigurnosno–obavještajne agencije - radi otkrivanja potencijalnih napadača, Državne uprave za zaštitu i spašavanje za civilnu zaštitu, Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost s brojnim zadaćama pravne, normativne, stručne potpore te Državni hidrometeorološki zavod“. 

Vojni izaslanik SAD-a brigadir Mathers pohvalio je doprinos Hrvatske kao vjerodostojnog savjetnika SAD-a i članice NATO-a. Govoreći o važnosti razvoja Sustava domovinske sigurnosti u Republici Hrvatskoj, rekao je, u kontekstu Domovinskog rata, kako upravo Hrvatska zna što znači braniti svoj teritorij i koliko je u svemu tome važan sustav domovinske sigurnosti. 

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Dragan Lozančić ocijenio je kongres iznimno značajnim.  "Kada razmišljamo o kemijskim, biološkim, nuklearnim i radiološkim prijetnjama imamo odgovornost prevencije i reakcije. Koncept domovinske sigurnosti je odličan pristup okupljanju svih nositelja aktivnosti, od kreatora politike, stručnjaka do industrije", istaknuo je Lozančić. 

Ocijenio je da je koncept domovinske sigurnosti dao više vjetra u leđa sustavu civilne zaštite, jer ga je stavio u središte aktivnosti.  "Civilna zaštita je u tom sustavu značajno zastupljena, jer će u svim krizama prioritet biti zaštita građana, imovine i prirode. Očekujem u idućim godinama još bolju reakciju na krizne situacije", izjavio je Lozančić. Ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Branka Ivančan-Picek govorit će o utjecaju hidrometeoroloških prilika na CRBN prijetnje. 

Na Kongresu je održan i okrugli stol na temu CBRN prijetnji u Jugoistočnoj Europi. U utorak, 4. rujna održat će se pokazna antiteroristička vježba u uvjetima radioaktivne kontaminacije i kemijskih opasnih tvari u kojoj će sudjelovati Antiteroristička jedinica Specijalne policije RH, vatrogasna postrojba opremljena DOK-ING robotičkim sustavima, Idaho Nacionalni laboratorij SAD-a, postrojba civilne zaštite DUZS-a i drugi. 

Kongres se održava u organizaciji Međunarodnog organizacijskog i međunarodnog znanstvenog odbora, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i OSDIFE-a uz su-organizacijsku potporu međunarodnih (EUCOM, US-DTRA, OPCW) i domaćih (MUP, MORH, MVEP, IRB, TTF, HKKOI) institucija, a pokriva teme iz područja upravljanja biološkom raznolikosti, kemijskog oružja, radioloških i nuklearnih prijetnji, CBRN forenzike i nadzora posljedica te nacionalnih i međunarodnih CBRN zakonskih direktiva. 

CSCM Kongres o znanosti o CBRNe tehnologijama i oružju, prijetnjama i nadzoru posljedica njihove uporabe u vojne i terorističke svrhe, redovno okuplja više od 200 visoko rangiranih znanstvenika i profesionalaca iz područja medicine, toksikologije, biokemijskih znanosti, fizike i bio-tehnoloških znanosti, iz preko 40 država svijeta.