Dnevne novosti

Jemenski mirovni pregovori propali jer pobunjeni Huti nisu došli u Ženevu

10.09.2018 07:22 ŽENEVA, 8. rujna 2018. (Hina/afp) - Mirovni pregovori o ratu u Jemenu koje sponzorira UN propali su a da nisu ni počeli, rekao je u subotu u Ženevi posebni izaslanik UN-a, Martin Griffiths, izrazivši žaljenje što u Ženevu nije došlo izaslanstvo pobunjenih Hutija.
"Nismo uspjeli dovesti... izaslanstvo iz Sane (pobunjeni Huti). Jednostavno nismo uspjeli", rekao je novinarima britanski diplomat, koji je jako oprezan u pogledu izgleda za nastavak pregovora."Još je prerano da bi se moglo reći kada će se održati iduće konzultacije", rekao je.Jemenski ministar vanjskih poslova Khaled Al Yamani kritizirao je "posve neodgovorno" ponašanje Hutija, predbacivši im "neozbiljnost na putu prema miru".Kritizirao je također i posebnog izaslanika UN-a jer je "opravdavao izostanak" pobunjenika. "Izostanak pritiska (na Hutije) potaknuo ih je ... da s prijezirom gledaju na uložene napore"."Nezadovoljni smo Griffithsovim prijedlozima, ali u cijelosti podržavamo njegove napore i nastavit ćemo to činiti i dalje", rekao je Al Yamani.

Gotovo 10.000 mrtvih

Pregovori u Ženevi, koji su trebali početi u četvrtak, trebali su biti prvi od neuspjeha 2016. dugog mirovnog procesa kojim se želi okončati rat u Jemenu koji je izazvao najgoru humanitarnu krizu na svijetu.No Hutiji, pobunjenici koji kontroliraju goleme dijelove zemlje među kojima i Sanu, ostali su u jemenskom glavnom gradu jer nisu dobili jamstva koja traže da bi otputovali u Ženevu.Traže, naime, da se mogu vratiti u Sanu nakon pregovora.Jemenski glavni grad u rukama je pobunjenika od 2015.Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se bori protiv njih i koja podržava provladine snage uvela je zračnu blokadu Jemena. Hutije podržava Iran.U sukobu je po procjenama UN-a poginulo gotovo 10.000 ljudi.Hutiji su za odlazak u Ženevu tražili omanski zrakoplov te prebacivanje svojih ranjenika u Oman. No jemenska vlada smatra da su ti ranjenici zapravo borci.Tijekom pregovora nije bio predviđen izravan susret dviju zaraćenih strana.Svjestan velikih poteškoća da se pokrene pregovore, Griffiths ističe da je riječ samo o "konzultacijama" koje bi prethodile budućim pravim mirovnim pregovorima.On je treći posrednik koji pokušava riješiti ovo složeno pitanje.Dvije strane ne žele popustiti. Koalicija i njezini jemenski štićenici traže poštivanje rezolucije 2216 VS UN-a koja priznaje "legitimitet" predsjednika Abda Rabe Mansura Hadija i traži povlačenje Hutija s područja koja su zauzeli. Huti pak traže prekid saudijsko-emiratske agresije prije bilo kakvih drugih ustupaka.