Dnevne novosti

Washington prijeti ICC-u u slučaju da procesuira Amerikance

11.09.2018 07:05 WASHINGTON, 10. rujna 2018. (Hina/AFP), Sjedinjene Države su u ponedjeljak izvele snažan verbalni napad na Međunarodni kazneni sud (ICC) i zaprijetile njihovim sucima i tužiteljima u slučaju da sankcioniraju Amerikance, Izrael ili druge saveznike Washingtona.
Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton optužio je sud zadužen za suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, da je "neučinkovit, neodgovoran i opasan". Sjedinjene Države nisu članice ICC-a.

Pred američkom organizacijom Federalist Society Bolton je upozorio na mogućnost pokretanja istrage protiv američkih vojnika koji su služili u Afganistanu, ali i mogućih istraga protiv Izraela, na poticaj palestinskih vlasti.

"Nećemo šutjeti ako se sud okomi na nas, na Izrael ili druge američke saveznike", upozorio je Bolton i najavio niz mogućih mjera odmazde, među kojima sankcije djelatnicima ICC-a. 

"Zabranit ćemo tim sucima i tužiteljima ulazak u Sjedinjene Države. Pokrenut ćemo sankcije nad njihovom imovinom u američkom financijskom sustavu i pokrenut ćemo procese protiv njih u našem pravosudnom sustavu", upozorio je savjetnik predsjednika Donalda Trumpa.

Sjedište suda u Den Haagu je odgovorilo da djeluje "strogo u legalnom okviru definiranom Rimskim statutom i da neovisno i nepristrano provodi svoj mandat". Početkom studenoga 2017. tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda je najavila da će tražiti od sudaca dozvolu za pokretanje istrage o ratnim zločinima koje je navodno u sklopu afganistanskog sukoba počinila američka vojska."U svakom trenutku ICC bi mogao pokrenuti istragu protiv američkih domoljuba", rekao je Bolton.

"Danas uoči 11. rujna i obljetnice atentata 2001. koji su bili okidač za akciju u Afganistanu, želim uputiti jasnu i nedvosmislenu poruku američkog predsjednika:  Sjedinjene Države će svim potrebnim sredstvima štititi svoje državljane i naše saveznike od nepravednih progona tog nelegitimnog suda". 

"Nećemo surađivati s ICC-om, nećemo mu pomagati, nećemo pristupiti ICC-u. Pustit ćemo ICC da umre prirodnom smrću, jer za nas ICC je već mrtav", dodao je.

Međunarodni kazneni sud je osnovan na temelju Rimskog statuta i počeo je djelovati 1. srpnja 2002. Ratificirale su ga 123 zemlje.Odnosi Washingtona i ICC-a su uvijek bili zategnuti, a Sjedinjene Države se odbijaju priključiti tom sudu i poduzele su sve, putem bilateralnih sporazuma s brojnim zemljama, kako bi izbjegle istrage protiv Amerikanaca.