Dnevne novosti

Štromar: Za projekte u Krapinsko-zagorskoj županiji potpisani ugovori vrijedni 64 milijuna kuna

19.10.2018 07:30 KUMROVEC, 18. listopada 2018. (Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar  izjavio je u četvrtak u Kumrovcu, gdje je obišao industrijsku zonu i klizišta, kako je za godinu dana njegovog mandata potpisano ugovora ukupne vrijednosti 64 milijuna kuna za projekte u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Riječ je o projektima energetske učinkovitosti, obnovi škola, vrtića i društvenih domova, uređenju javne rasvjete i asfaltiranju cesta te sanaciji klizišta, rekao je Štromar, koji je u sklopu posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji u Kumrovcu razgovarao sa čelništvom Općine, obišao industrijsku zonu te lokacije klizišta, na kojima su unatrag desetak godina stradali stambeni objekti. „Prvi put smo osigurali konkretna sredstva i dosta ih je došlo u Krapinsko-zagorsku županiju za rješavanje problema klizišta.

Nikad do sada nije iz Vlade, iz jednog ministarstva, rješavano toliko projekata i tim financijskim iznosima“, istaknuo je Štromar, dodavši kako  je donijeta odluka da se svima kojima su kuće nastradale u klizištima unatrag desetak godina, a nemaju adekvatnu mogućnost stanovanja u tim kućama, riješi njihovo stambeno pitanje.

„Natječaj je završen, načelnici i gradonačelnici su prijavili sve one kuće koje trebamo sanirati i u idućih mjesec dana napravit ćemo kompletnu analizu, utvrditi koje su to potrebe i na koji način riješiti stambeno pitanje“, kazao je ministar Štromar.

Javilo se 60 domaćinstava, a njih čak 35 je u Krapinsko-zagorskoj županiji, izvijestio je. Najavio je i dodatna sredstva u sljedeće tri godine preko Hrvatskih voda te obišao lokaciju klizišta kojem tek prethodi sanacija, odnosno obiteljsku kuću koja je oštećena uslijed pojave klizišta. Načelnik Općine Kumrovec, Robert Šlajt, rekao je da je kuća oštećena već tri godine.  „Mi to pokušavamo rješavati kao lokalna zajednica sa Županijom.

Ali nastao je problem jer tu kuću bi praktički trebalo iznova napraviti na nekom drugom terenu jer je ovaj jako opasan za izgradnju kuće. Nadamo se da ćemo to sad uspjeti riješiti preko Ministarstva graditeljstva, jer smo im taj projekt prijavili“, kazao je načelnik Šlajt. Rekao je da drugih izvora financiranja zasad nema, ali da će se i Općina i Županija uključiti u financiranje izgradnje kuće.  

Prije obilaska klizišta Štromar je posjetio sjedište Općine Kumrovec gdje je osim s čelnim ljudima općinske uprave razgovarao i s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom. I župan je naglasio kako su klizišta veliki problem i da je Krapinsko-zagorska županija za vrijeme njegovog prvog mandata utrošila više od 20 milijuna kuna vlastitih sredstva za sanaciju klizišta. Nada se da će preko Hrvatskih voda stići obećana sredstva za sanaciju klizišta.