Dnevne novosti

Saboru upućena tri turistička zakona

29.10.2018 07:30 Obitelj

HVAR, 26. listopada 2018. (Hina), Vlada je u petak sa sjednice u Hvaru u saborsku proceduru uputila prijedloge tri turistička zakona - o turističkim zajednicama, kojim se utvrđuju pravne osnove za preustroj postojećeg sustava, te o turističkim članarinama i pristojbama.

Ministar turizma Gari Cappelli je kao osnovni cilj novog zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma naveo uspostavu sustava turističkih zajednica po načela destinacijskog menadžmenta, čime se znatno mijenjaju zadaće tih zajednica na svim razinama."Potiče se udruživanje turističkih zajednica, kao i osnivanje turističkih zajednica za područje više jedinica lokalne, odnosno područne ili regionalne samouprave", rekao je Cappelli.

Prema prijedlogu, sustav turističkih zajednica činit će lokalne turističke zajednice, regionalne turističke zajednice, Turistička zajednica Grada Zagreba i Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Ministar turizma ističe kako novi zakon donosi i bitno veću transparentnost rada turističkih zajednica i bolju promocija destinacijskog turističkog proizvoda. Novina je predloženog zakona i mogućnost da predsjednika lokalne i regionalne turističke zajednice odredi općinski načelnik ili gradonačelnik odnosno župan. 

Naime, do sada je dužnost predsjednika turističke zajednice općine, grada ili županije ex lege mogao obnašati isključivo općinski načelnik, gradonačelnik odnosno župan.

Predlaže se i ograničavanje udjela troškova za bruto plaće zaposlenika u ukupnim prihodima turističke zajednice i ti bi se izdaci ograničili na 30 posto ukupnih prihoda turističke zajednice. Dosadašnja je praksa, kako se obrazlaže, pokazala da su troškovi bruto plaća zaposlenih u nekim turističkim zajednicama znali iznositi i do 90 posto ukupnih prihoda. 

Predstavljajući prijedlog novog zakona o članarinama u turističkim zajednicama, Cappelli je istaknuo kako će on gospodarstvu donijeti smanjenje administrativnog opterećenja i troškova poslovanja, a predviđa i pravednije modele obuhvata obveznika plaćanja članarine te raspodjele prikupljenih sredstava. Novim se zakonom smanjuje broj obveznika plaćanja članarine i s popisa obveznika briše 21 djelatnost, a za 12 djelatnosti se smanjuje iznos plaćanja.

Prema prijedlogu, turističku članarinu primjerice više ne bi morale plaćati djelatnosti poput pomorskog i obalnog prijevoza robe, uslužne djelatnosti u vezi s vodenim prijevozom, računovodstvene, knjigovodstvene i revizijske djelatnosti te porezno, fotografske djelatnosti, prevoditeljske djelatnosti i usluge tumača, umjetničko stvaralaštvo, fitnes centri i ostale sportske djelatnosti, frizerski i saloni za uljepšavanje, itd. 

No, po novome bi obveznici plaćanja turističke članarine postale banke, i to u dijelu za prihode u bilanci iz skupine "prihod od provizija i naknada", a s obzirom da im se prihod u tom segmentu povećava u vrijeme turističke sezone.Predloženim se zakonom smanjuje i broj stopa za izračun članarine s 28 na pet, a novina je i da će privatni iznajmljivači i obiteljska poljoprivredna gospodarstva članarinu plaćati u paušalnom iznosu, a moći će izabrati hoće li to činiti jednokratno ili tri puta godišnje.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona o turističkoj pristojbi, a kojim se "boravišna pristojba" mijenja u "turistička pristojba".Kao jednu od najbitnijih odrednica tog zakona Cappelli je naveo decentralizaciju.Do sada se, naime, uredbama Vlade uređivala visina boravišne pristojbe, a visinu turističke pristojbe po novome će određivati županijske skupštine. 

Cappelli ističe i da će se više sredstava izdvajati za regionalnu samoupravu, koja će u odnosu na sada dobiti pet posto više. Prema predloženom zakonu, od uplaćene turističke pristojbe će se na poseban račun HTZ-a za razvojne projekte i programe na turistički nedovoljno razvijenim područjima izdvojiti 2,5 posto sredstava, a 2 posto na posebni račun HTZ-a za projekte i programe udruženih turističkih zajednica.

Od preostalih sredstava će 65 posto ići lokalnoj turističkoj zajednici, od čega će se 30 posto doznačiti općini ili gradu na području kojih je osnovana lokalna turistička zajednica, 15 posto regionalnoj turističkoj zajednici i 20 posto HTZ-u."Bitna je decentralizacija, kvalitetnija i ravnomjernija raspoređenost cijelog sustava, kako na kontinentu tako i na Jadranu", istaknuo je ministar turizma.