Dnevne novosti

Udruga koncesionara ponovno se obrušila na prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti

31.10.2018 07:25 ZAGREB, 30. listopada 2018. (Hina), Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite u utorak je ponovno upozorila da prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti ne donosi rješenje ni za domove zdravlja niti za koncesionare već će zacementirati postojeće stanje zbog kojega sve više liječnika napušta Hrvatsku.

Na nedostatke postojećeg zakonskog prijedloga Udruga koncesionara upozorila je nizom amandmana koje su uputili u proceduru preko stranke Promijenimo Hrvatsku, o čemu je predsjednica udruge Josipa Rodić izvijestila na konferenciji za novinare. 

Iako je konferencija bila zamišljena tako da na njoj sudjeluju i zaposlenici domova zdravlja, nitko se od njih nije odazvao, što je Rodić protumačila "ogromnim strahom koji vlada u domovima zdravlja". 

Njezina udruga uputila je amandman vezan uz preporuku da lokalna samouprava može sufinancirati i suorganizirati primarnu zdravstvenu zaštitu, predlažu da se zakonski propiše kako je to obaveza, a ne izbor lokalne samouprave.

Vezano uz čl 50. traže da se doda formulacija kako se "pravo na obavljanje zdravstvene djelatnosti može prenijeti u svrhu osiguranja kontinuiteta zdravstvene zaštite".

"Danas se događa da oko 400 ordinacija primarne zdravstvene zaštite ima svoje prostore i aparaturu koju su nabavili svojim sredstvima, no nakon što koncesionar ode u mirovinu, ambulanta se zatvara, a oprema odlazi u smeće jer je nabava nove opreme u interesu doma zdravlja.

Pacijenti umirovljenog koncesionara istovremeno šeću od nemila do nedraga zbog kroničnog nedostatka liječnika u primarnoj zaštiti", kaže Rodić. Zakonom se mora omogućiti kontinuitet zdravstvene skrbi, a udruga traži da se amandmanima riješi i pitanje tzv. malih timova, kojih ima oko 330, a skrbe o malom broju osiguranika, dok im lokalna samouprava sada ne pomaže.

"U takvim slučajevima županija mora do punog standarda sufinancirati tu ordinaciju, kako bi stanovnicima osigurala liječnika na tom području", poručuje Rodić. Prijedlog je Udruge koncesionara da se prostor domova zdravlja jednim dijelom prenamijeni u dijagnostičke centre, a drugim dijelom u prostor za smještaj palijativnih bolesnika.