Dnevne novosti

Merkel se izjasnila za održavanje sankcija Moskvi

02.11.2018 07:10 KIJEV, 1. studenoga 2018. (Hina/AFP) - Njemačka kancelarka Angel Merkel rekla je u četvrtak u Kijevu, koji je posjetila prvi put od potpisivanja Sporazuma iz Minska, da i dalje podržava sankcije protiv Rusije zbog njezine uloge u sukobu na istoku Ukrajine.
"Nažalost (...) sporazum iz Minska ne poštuje se, ako i ima napretka on iznosi tek nekoliko milimetara, a zatim se nazaduje. Njemačka će zagovarati nastavak sankcija", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom."Bude li napretka, moći ćemo ublažiti sankcije", rekla je kancelarka Njemačke koja je zajedno s Francuskom te Rusijom i Ukrajinom potpisala mirovni sporazum.  Europska unija nametnula je teške gospodarske sankcije Rusiji kao kaznu za aneksiju ukrajinskog poluotoka Krim 2014. i  upletanja u rat na istoku Ukrajine gdje se snage ukrajinske vlade bore protiv proruskih separatista. Kijev i Zapad optužuju Moskvu da vojno pomaže proruske pobunjenike u sukobu s više od 10.000 mrtvih u četiri godine, no Rusija sve optužbe odbacuje, unatoč dokazima."Rusija mora učiniti jednostavnu stvar, otići iz Ukrajine, povući svoje oružje i vratiti Ukrajini njezin teritorijalni integritet", rekao je Porošenko na konferenciji uz Merkel.Osudio je održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora u dvjema samoproglašenim republikama na istoku Ukraine, Donjecku i Lugansku. "Osudili smo te lažne izbore koje je organizirala Ruska Federacija", rekao je Porošenko i ocijenio "To je jasan znak da Kremlj nije spreman mirno riješiti stanje u Donbasu"Merkel je prvi put posjetila Ukrajinu otkako su četiri zemlje potpisale Sporazum iz Minska početkom 2015.

Taj mirovni ugovor omogućio je znatno smanjenje nasilja u zoni sukoba, ali ga nije i okončao, a političko rješenje je na mrtvoj točki. Merkel i Porošenko trebaju razgovarati i o njemačko-ruskom projektu plinovoda Sjeverni tok 2, kojemu se snažno protive Kijev, Washington i nekoliko europskih zemalja.Plinovod bi trebao povezati Rusiju i Njemačku zaobilazeći Poljsku i Ukrajinu u čemu kritičari vide politički i gospodarski pritisak Moskve.Merkel se ne odriče Sjevernog toka 2, ali je u nekoliko navrata rekla da "Ukrajina treba ostati tranzitna zemlja" za ruski plin.