Dnevne novosti

Novak: Priprema se strateški dokument za digitalnu transformaciju gospodarstva

09.11.2018 07:20 OPATIJA, 8. studenoga 2018. (Hina), Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak u četvrtak je na tradicionalnom skupu ekonomista u Opatiji izjavio da se priprema strateški dokument za digitalnu transformaciju gospodarstva, koji će obuhvatiti i implementaciju koncepta industrije 4.0 u odabrane industrijske grane i poboljšanje okvira za inovacije i investicije.
 Skoro svu energiju i vrijeme mahom trošimo na rješavanje velikih sistemskih rizika, kao što su stabilizacija poslovanja Agrokora, dokapitalizacija Petrokemije, restrukturiranje brodogradnje, rekao je Novak, poručujući da je nekim praksama došao kraj i da se više ne smijemo iscrpljivati na takvim slučajevima. 

Ministarstvo u središte interesa želi staviti poduzetnika, kako mu pomoći, olakšati rast i razvoj, osigurati lakši pristup sredstvima iz EU fondova, osnažiti izvozne potencijale, poručio je Novak na 26. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista, koje se od 7. do 9. studenoga održava u Opatiji. 

Uz pripremu strateškog dokumenta za digitalnu transformaciju gospodarstva, izdvojio je i izradu strategije Hrvatske do 2030., kao nacionalne razvojna strategija s kojom Hrvatska određuje razvojne i strateške ciljeve za sljedećih deset godina.

Moramo jače privući izravne strane investicije, pogotovu u djelatnostima koja će podupirati digitalnu transformaciju, rekao je Novak, dodajući da se ove godine očekuju investicije od dvije milijarde eura odnosno njihov rast za oko 3,5 posto.

Novak je naveo mjere koje se poduzimaju za jačanju konkurentnosti gospodarstva, kao što su poboljšanje regulatornog okvira, snižavanje raznih vrsta troškova, uklanjanje administrativnih prepreka, digitalizacija javnih usluga, daljnja liberalizacije tržišta, itd. 

Kroz desetine mjera gospodarstvo je u 2017. administrativno rasterećeno za gotovo ukupno milijardu kuna, a provedbom akcijskog plana za 2018. očekuje se ušteda od oko 600 milijuna kuna, rekao je. Najavio je i da bi od travnja iduće godine u funkciji trebao biti i projekt Start, kroz koji se razvija servis za elektroničko pokretanje poslovanja na jednom digitalnom mjestu za maksimalno tri dana. 

Stopostotno zaprimanje i izdavanje e-računa u postupcima javne nabave početi će od 1. srpnja 2019., što bi godišnje trebalo donijeti uštedu od oko 2,6 milijarde kuna, dodao je. Najavio je i da se nastavlja sa snižavanjem raznih vrsta troškova i neporeznih davanja, pri čemu je za 2019. najavio i radikalnije uklanjanje dijela neporeznih davanja koja značajno opterećuju gospodarstvo.

Iznio je i podatke analize kojom je utvrđeno da je u 2016. ukupno 213 neporeznih davanja stvorilo oko 9 milijarda kuna parafiskalnog opterećenja poduzetnika i građana, a u 2017. je parafiskalno opterećenje iznosilo 4,8 milijarda kuna. 

Uz to, objedinjavanjem 17 inspekcijskih službi smanjit će se represija prema tvrtkama u slučajevima lakših prekršaja kao i broj nadzora, rekao je Novak, napominjući da su to samo neke od aktivnosti čiji se pozitivni učinci očekuju u idućim godinama.