Dnevne novosti

Opatija: Prihvaćen rebalans proračuna- ukinute privremene mjere za uravnoteženje proračuna

15.11.2018 07:10 OPATIJA, 15. studenoga 2018. (Hina), Opatijsko Gradsko vijeće prihvatilo je u srijedu rebalans proračuna za 2018., pa se time ukidaju privremene mjere za uravnoteženje proračuna grada, prema kojima se privremeno nisu sufinancirali udžbenici, isplaćivale naknade za novorođenčad, za poticanje osnivanja tvrtki i OPG-ova, za zapošljavanje te za božićnice i dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenika.
 Privremenim mjerama bili su obustavljeni planirani rashodi i izdaci, koji  nisu bili izvršeni u cijelosti, uključujući ugovore o financiranju javnih potreba s udrugama i drugim pravnim i fizičkim osobama.

Rebalansom je  proračun za 2018.  povećan za  2,1  posto u odnosu na plan, tj. za 4,6 milijuna kuna  te iznosi ukupno 219,3 milijuna kuna. Kako je obrazloženo, izmjenama se prenose raspoloživi prihodi po godišnjem obračunu te se osiguravaju sredstva za projekte i aktivnosti koji su ugovoreni u 2017., a koji će biti dovršeni u 2018.   

Smanjeni su rashodi za koje je sigurno da neće biti ostvareni, a povećani prihodi od prodaje imovine. Povećavaju se sredstva za poticanje poduzetnika, za održavanje komunalne infrastrukture i za mjere pronatalitetne politike.   Među ostalim, milijun kuna bit će prenamjenjeno za uređenje šetnice, koja je oštećena tijekom nedavnog nevremena.

Odluku o privremenim mjerama za uravnoteženje proračuna Grada Opatije, koje sukladno Zakonu o proračunu, mogu trajati najdulje 45 dana, donio je u početku listopada gradonačelnik Ivo Dujmić, nakon što Gradsko vijeće nije donijelo Odluku o prodaji imovine, koja je bila planirana u proračunu za 2018., kao ni Odluku o kreditnom zaduženju. Kako je tada rekao gradonačelnik, tim odlukama bi se bili osigurali prihodi i primici proračuna za uravnoteženje s planiranim rashodima i izdacima za 2018.  

Grad Opatija sufinancira udžbenike za srednjoškolce, naknade za novorođenčad, poticaje za osnivanje trgovačkih društava, tvrtki i OPG-ova i za zapošljavanje,  osigurava 500 kuna božićnice za umirovljenike i refundiranje 840 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenika. Za prvorođeno dijete isplaćuje se 10.000 kuna, za drugo 15.000 kuna, za treće 20.000 kuna, a za svako sljedeće dijete još po 5000 kuna.

Ivo Dujmić je dva puta za gradonačelnika Opatije izabran kao kandidat SDP-a, a treći mandat je na prošlim lokalnim izborima osvojio nakon izlaska iz SDP-a, kao kandidat Nezavisne liste Ive Dujmića. Od 17 članova opatijskog Gradskog vijeća, većinu sada čini koalicija s 9 vijećnika SDP-a, Akcije mladih, IDS-a, HSU-a i Unije Kvarnera. Nezavisna lista Ive Dujmića ima šest , a  HDZ dva vijećnika.