Dnevne novosti

Božinović: Važno je preventivno djelovati na sprječavanju sigurnosnih ugroza

23.11.2018 07:15 SPLIT, 22. studenoga 2018. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je poručio kako je za Hrvatsku iznimno važno preventivno djelovati na sprječavanju sigurnosnih ugroza, te je pozvao gradonačelnike hrvatskih gradova na izradu projekata namijenjenih sigurnosti koji bi se financirali iz EU fonda.

"Bez obzira na to što Republika Hrvatska nije jedna od država članica Europske unije koja je izravno suočena s prijetnjom terorizma, svjesni smo važnosti ranog prepoznavanja potencijalnih 'lakih meta' i presudne važnosti preventivnog i proaktivnog djelovanja, kako bi se spriječili eventualni neželjeni događaji", rekao je Božinović na 10. susretu gradonačelnika i poduzetnika u splitskom hotelu La Meridien Lav. 

U uvodnom govoru pod naslovom "Financiranje projekta sigurnosti" podsjetio je kako je Europska komisija u listopadu prošle godine predstavila Akcijski plan za potporu zaštiti javnih prostora, kojim se nastoje ukloniti slabosti uočene u dosadašnjim terorističkim napadima. Istaknuo je kako je u okviru tog plana Unija za takvu vrstu projekata kroz Fond za unutarnju sigurnost predvidjela 18 i pol milijuna eura, dok je daljnjim analizama i procjenama rizika u ovoj godini predvidjela i dodatnih 100 milijuna eura u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj.

Gradovi mogu participirati za dodjelu novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj  Božinović je naglasio da hrvatski gradovi, pogotovo s više od 50.000 stanovnika, mogu participirati za dodjelu sredstava iz tog fonda, pri čemu je MUP pokrenuo aktivnosti na pripremi projekata. "Nositelji tih projekta su gradovi, a MUP daje stručna znanja s ciljem da povučemo što više sredstava, koja u konačnici znače sigurniji život hrvatskih građana", rekao je ministar. Napomenuo je kako je Europska komisija javni poziv za podnošenje projektnih prijedloga objavila prošli mjesec, a natječaj za prijavu projektnih prijedloga otvoren je do kraja siječnja 2019. godine. "Sigurnost u našoj, kao i svakoj drugoj državi u najvećoj se mjeri ogleda upravo u sigurnosti gradova ili, drugačije rečeno, sigurnosti lokalnih sredina. A javni prostori pokazali su se u tom smislu kao najslabija karika", poručio je Božinović.

Sigurnost je politički prioritet Europske unije  Istaknuo je da je sigurnost politički prioritet Europske unije, te da je Europska komisija u sklopu svojih aktivnosti u očuvanju i jačanju zajedničke europske i sigurnosti pojedinih država članica naglasak stavila upravo na učinkovitiju zaštitu javnih prostora. Pritom je preventivnu pažnju usmjerila na pješačke zone, tržnice, prometna čvorišta i gradske trgove, čiju "otvorenost napadači pretvaraju u svoju prednost". "Europski program sigurnosti" u tom je smislu, kazao je, vodič za rad Europske komisije u tom području i u njemu su utvrđene glavne mjere za osiguravanje učinkovitog odgovora EU na terorizam i ostale prijetnje, uključujući borbu protiv radikalizacije, jačanje otpornosti na kibernetičke prijetnje, suzbijanje financiranja terorizma i poboljšanje razmjene informacija. 

Europska komisija, dodao je Božinović, predstavila je niz operativnih i praktičnih mjera kako bi bolje zaštitila građane EU od terorističkih napada, te izgradila Europu koja štiti. "Upravo je Europa koja štiti i 'lajtmotiv' aktualnog austrijskog predsjedanja Europskom unijom, a bit će i jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine," poručio je.