Dnevne novosti

Ministrica Žalac: Državni proračun neće moći sam financirati 15 postotno sufinanciranje EU projekata

26.11.2018 07:25 SPLIT, 23. prosinca 2018. (Hina) - Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u petak je najavila stvaranje novog modela 15-postotnog sufinanciranja EU projekata, rekavši kako očekuje da jedinice lokalne samouprave sufinanciraju svoj dio tih projekata te je pozvala župane, gradonačelnike i načelnike općina da se svojim prijedlozima uključe u pronalaženje rješenja.
"Pozivam sve načelnike općina, gradonačelnike i župane da nam pošalju primjedbe i prijedloge na pravilnik koji ćemo donijeti za 2019. godinu kada govorimo o fondu za sufinanciranje EU projekata, jer svi su prijedlozi dobrodošli. Ali ne možemo reći da ćemo mi kao ministarstvo niti država sufinancirati svih 15 posto nacionalnog sufinanciranja, nego ćemo napraviti nekakav model koji će biti prihvatljiv svima," rekla je ministrica Žalac sudjelujući na 10. Godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika, koji se već tri dana održava u splitskom hotelu Le Meridien Lav. Pri tom je izrazila očekivanje da onaj tko je nositelj EU projekta, to jest jedinice lokalne i područne samouprave "sufinanciraju svoj dio." Otkako je Hrvatska članica EU, projekti Europske unije financiraju se iz EU fonova u iznosu od 85 posto, dok preostalih 15 posto tih projekta sufinancira država.

Ministrica Žalac je podsjetila da je radi financijskog jačanja jedinica lokalne i područne samouprave 1. siječnja 2018. godine stupio na snagu novi zakon o financiranju lokalnih i područnih jedinica samouprave, po kojem je njima vraćen izvorni prihod od poreza na dohodak. "Na taj je način jedinicama lokalne i područne samouprave usmjerno više od 1,5 milijardi kuna", rekla je Žalac, upitavši gdje su ta sredstva i na što su se potrošila. "Voljela bih da su ta sredstva potrošena u pripremu dokumentacije i sufinanciranje projekata (EU) ali u ovom trenutku mi to ne znamo," kazala je ministrica Žalac u panel diskusiji trećeg završnog dana skupa, na temu "Budućnost lokalne samouprave."  

U diskusijama na 10. Godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika čula su se mišljenja da manje jedinice lokalne i područne samouprave nemaju dovoljno financijskog, to jest proračunskog potencijala za sufinanciranje EU projekata, te kako postoji mogućnost propadanja nekih od tih projekata ako ih se ne pomogne s državne razine.  

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ustvrdio je kako je za jedinice lokalne i područne samouprave SAFU (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU) "najveći neprijatelj." Na novinarski upit kako komentira takvu ocjenu riječkog gradonačelnika, ministrica Žalac je rekla da svi korisnici projekata (EU) mogu reći da im je SAFU najveći neprijatelj, no SAFU ima zadatak provjeriti prihvatljivost svih izdataka koji se prijavljuju Europskoj komisiji. "Međutim, SAFU ima zadatak provjeriti prihvatljivost svih izdataka koji se prijavljuju Europskoj komisiji i ja odgovorno tvrdim i to je moja poruka, da se svi trebaju držati zadanih pravila u EU fondovima; to je jedini način da projekti uspiju," naglasila je ministrica Žalac. Podsjetila je kako SAFU kontrolira provedbu i vodi korisnike da se EU projekti provedu do kraja i to je 'ključna uloga SAFU-a'.

Riječki gradonačelnik Obersnel izjavio je novinarima da jedinice lokalne i područne samouprave muči problem osiguranja sredstava "za vlastitu komponentu realizacije EU fondova." "Ako se ne riješi način sufinanciranja vlastite komponente iz europskih sredstava kroz državni proračun, bojim se da će doći do zastoja u daljnjem povlačenju europskih sredstava i to je problem koji nas naviše muči," ustvrdio je Obersnel.  

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara smatra da je rješenje problema nedovoljno financijski snažnih jedinica lokalne i područne samouprave za EU projekte - u njihovu udruživanju.  "Igra s europskim fondovima je vrlo jasna i postavljena je na razini cijele Europe - ako nisi konkurentan, ako nemaš 15 posto (za sufinanciranje) onda nisi dovoljno suficijentan biti općina, udruži se s drugim općinama i jedinicama lokalne samouprave i tako omogući ono što Vlada želi učiniti; to jest omogućiti da općine koje nisu dovoljno snažne, imaju mogućnost udruživanja sredstava s drugim općinama i jedinicama lokalne samouprave, i zajednički ići u financiranje projekata," rekao je Krstulović Opara novinarima.