Dnevne novosti

Europske države stale uz Ukrajinu u UN-u

27.11.2018 07:00 NEW YORK, 26. studenoga 2018. (Hina/dpa) - Velika Britanija, Francuska i Njemačka bile su među europskim državama koje su u ponedjeljak objavile priopćenje podrške Ukrajini, nakon sukoba s Rusijom na moru pored spornog poluotoka Krima. 
Trenutni i nadolazeći europski članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda - uključujući Poljsku, Nizozemsku, Švedsku, Belgiju i Italiju - objavili su priopćenje nakon izvanrednog sastanka VS-a. Ta je skupina pozvala na suzdržanost i smirivanje sukoba te ponovila njihovo priznanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta i međunarodno prihvaćenih granica. 

Zamjenik britanskog izaslanika u UN-u Jonathan Allen je tijekom sastanka rekao kako se Rusija nada da će ostatak svijeta prihvatiti njezinu okupaciju ukrajinskog teritorija. "Rusiji se ne smije dopustiti prekrajanje povijesti promjenom situacije na terenu", poručio je Allen. Rusija u UN-u nije uspjela u svom naumu da sukobe s Ukrajinom klasificira kao kršenje svog suvereniteta, tj. da se rasprava održi na temu "kršenje granica Ruske Federacije". Protiv toga su glasale, među ostalima, Sjedinjene Države, Britanija i Francuska. 

Izvanrednu sjednicu Vijeća zatražili su i Moskva i Kijev nakon što su ruski pogranični brodovi u nedjelju zaplijenili dva manja broda ukrajinske mornarice i tegljač. Prije toga su na njih otvorili vatru i ranili nekoliko ukrajinskih članova posade, što je najozbiljniji sukob između Moskve i Kijeva zadnjih godina. Moskva je ranije zapriječila prolaz brodovima kroz Kerčka vrata, pored anektiranog Krima, kako bi spriječila da ukrajinska plovila iz Crnog uđu u Azovsko more te kazala da je mala flotila ignorirala upozorenja da se zaustavi i izvodila opasne manevre.Ukrajinsko vojno osoblje "brutalno je zatočeno, suprotno međunarodnom pravu", rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko na sastanku vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ruske vlasti moraju ih "odmah predati ukrajinskoj strani zajedno s brodovima i osigurati smirivanje situacije", dodao je predsjednik.Vijeće je naredilo vojsci da svoje snage stavi u stanje pripravnosti, a situaciju će na hitnoj sjednici razmotriti ukrajinski parlament.Bilateralni sporazum objema zemljama daje pravo na korištenje mora među njima, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima.