Dnevne novosti

Sabor: podrška ulasku državne revizije u HNB

29.11.2018 07:10 ZAGREB, 28. studenoga 2018. (Hina) - Saborski zastupnici podržali su u prvom čitanju prijedlog Zakona o Državnom uredu za reviziju koji podrobnije uređuje nadležnost tog ureda, među ostalim i nadležnost za reviziju Hrvatske narodne banke (HNB), u skladu s načelom institucionalne neovisnosti središnje banke.

Zakonskim prijedlogom jasno je definirano što će Državni ured za revizija u HNB-u moći kontrolirati, ne dovodeći u pitanje neovisnost središnje banke, kazao je Ivan Šuker (HDZ), izrazivši zadovoljstvo što je ta odredba napokon ušla u zakon.
Ulazak državne revizije u HNB podržao je Boris Lalovac (SDP), pohvalivši taj iskorak. Anka Mrak Taritaš (GLAS) naglasila je da se predloženim prijedlogom ne prelazi tanka linije neovisnosti HNB-a odnosno točno definira što državna revizija može ispitivati.
Zastupnici su podržali i prijedlog izmjena Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava  kojima se kao jedna od mogućih sanacijskih mjera predviđa primjena instrumenta unutarnje sanacije.