Dnevne novosti

Sabor: Više nema podzakupa prostora u vlasništvu države

04.12.2018 07:30 ZGRADA
ZAGREB, 3. prosinca 2018. (Hina) Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora, donio Zakon o fiskalnoj odgovornosti i izglasovao izmjene više zakona nužne za smanjenje broja agencija, zavoda, sužbi.

Izmjenama Zakona o zakupu, hrvatska država po prvi je put zabranila podzakup prostora u njezinom vlasništvu, kad se poslovni prostor dade u zakup, nema podzakupa. Propisani su kriteriji pod kojima se poslovni prostori mogu prodati sadašnjem zakupniku, propisano je koji se neće prodavati, prostor u vlasništvu države više se neće moći prodati na obročnu otplatu, nego isključivo kroz jednokratno plaćanje. Hrvatska država u vlasništvu ima 6871 poslovnih prostora, njih 5213 koristi se bez pravne osnove, a praznih je 1316, podaci su koje je nedavno u Saboru iznio ministar državne imovine Goran Marić.

Zakonom o fiskalnoj odgovornosti uvode se tri fiskalna pravila: strukturnog salda, rashoda i javnog duga, te jača neovisnost Povjerenstva za fiskalnu politiku koje se određuje kao stalno, neovisno i samostalno tijelo. Predsjednik Povjerenstva birat će se na javnom natječaju, članovi će mu biti predstavnici Državnog ureda za reviziju, Hrvatske narodne banke, Ekonomskog instituta Zagreb, Instituta za javne financije te ekonomskih i pravnih fakulteta. Predsjednika i članove Povjerenstva imenovat će Sabor na prijedlog svog Odbora za financije i državni proračun. U Povjerenstvu više neće biti predstavnika Sabora. Uloga Povjerenstva je da Vladu, ukoliko dođe do određenih odstupanja u primjeni fiskalnih pravila ili makroekonomskih projekcija u odnosu na projekcije Europske komisije, upozori, traži očitovanje ili određena postupanja.

Na tragu Vladina opredjeljenja da se smanji broj agencija, zavoda, fondova, Sabor je izmijenio niz zakona slijedom kojih 1. siječnja iduće godine s radom prestaje Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, a njezine poslove preuzima Ministarstvo poljoprivrede. S radom prestaju i Hrvatska agencija za hranu i Hrvatska poljoprivredna agencija, poslove prve u cijelosti preuzima Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, koji mijenja naziv i nastavlja poslovati kao Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, sa sjedištem u Osijeku. Poslove Hrvatske poljoprivredne agencije dijelom preuzima Ministarstvo poljoprivrede, a dijelom Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.Od 1. siječnja iduće godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo preuzima poslove koje obavlja Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.