Dnevne novosti

Obrtnici traže da i sebi mogu isplatiti neoporezivu nagradu

07.12.2018 07:15 ZAGREB, 6. prosinca 2018. (Hina) - Hrvatska obrtnička komora (HOK) upozorila je u petak da si obrtnici ne mogu isplatiti neoporezivu nagradu po uvjetima koji vrijede za njihove radnike i koji su propisani izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, te je od Vlade zatražila žurnu izmjenu Pravilnika.

HOK ističe da se "najava o povećanju prigodne nagrade s 2.500 na 7.500 kuna nije ostvarila", nego da su umjesto toga donesene mjere kojima se obrtnike diskriminira u odnosu na sve druge poslodavce, jer neoporezivu nagradu pod istim uvjetima ne mogu isplatiti i sebi. 

Podsjećaju da je Vlada izmjenom Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak poslodavcima omogućila neoporezivu isplatu 5.000 kuna nagrade zaposlenicima, ali za radne rezultate, dodatnu plaću, dodatak uz mjesečnu plaću i sl., no upozoravaju da je tim izmjenama u nepovoljan položaj stavila obrtnike/poslodavce. Naime, navode u HOK-u, samostalni osiguranici (obrtnici i ostali) - obveznici poreza na dohodak ili obveznici poreza na dobit svojim radnicima mogu isplatiti neoporezivu nagradu za radne rezultate, ali ne mogu je isplatiti sami sebi."Jednostavno rečeno - obrtnik će tako biti u mogućnosti neoporezivo nagraditi svoje radnike za doprinos u poslovanju, ali nije mu dozvoljeno nagraditi samog sebe", kažu u HOK-u.

Smatraju stoga neprihvatljivim da se na takav način oštete obrtnici, koji sukladno Zakonu o obrtu, svojim radom u obrtu ostvaruju sva prava i obveze iz radnog odnosa, a uz to zapošljavaju i stvaraju radna mjesta.Za više od 83.000 članica i članova HOK-a, navodi se, promjene koje trebaju predstavljati dodatni poticaj obrtništvu unijele su diskriminaciju i postale izvor nezadovoljstva.Stoga HOK od Vlade traže žurnu izmjenu Pravilnika koja će omogućiti obrtnicima da i sebi mogu isplatiti neoporezivu nagradu.