Dnevne novosti

EIB i Vlada potpisali ugovor o financiranju vrijedan 300 milijuna eura

10.12.2018 07:25 ZAGREB, 7. prosinca 2018. (Hina) - Vlada i Europska investicijska banka (EIB) u petak su potpisali ugovor o financiranju za Projekt nacionalnog sufinanciranja europskih fondova u razdoblju od 2014. do 2020. godine, vrijedan 300 milijuna eura. 
Ugovor su potpisali potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco i ministar financija Zdravko Marić, a nazočili su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koji su prije potpisivanja održali i kraći sastanak s predstavnicima EIB-a. Ministar financija Zdravko Marić rekao je da taj zajam predstavlja drugu tranšu u sklopu ukupnog zajma od 600 milijuna eura. Istaknuo je da je EIB, kada se uspoređuju sve međunarodne financijske institucije, najveći partner Hrvatske, a ukupna visina projekata koje je ta banka financirala, od javnih do privatnih, doseže 6,3 milijarde eura, što ocjenjuje respektabilnim iznosom.

"Danas smo pokazali da se ta suradnja samo dalje pospješuje, unaprjeđuje i da sigurno ima prostora za dodatni napredak", rekao je Marić.Napominje da EIB može pomoći Hrvatskoj ne samo financijski, već i iskustvom, kada je riječ o boljoj apsorpciji europskih sredstava, a kako je tu već i ostvaren značajan napredak. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac je kazala da je zajam važan jer se odnosi na sufinanciranje nacionalnih projekata. "Zajam puno znači Hrvatskoj, jer 15 posto nacionalnog sufinanciranja sigurno ne možemo podnijeti", kaže Žalac.

Ističe da je Hrvatskoj nemoguće prihvatiti novi prijedlog Europske komisije o 30 posto nacionalnog sufinanciranja s obzirom da smo najmlađa zemlja članica. Napominje da je Operativni program Konkurentnost i kohezija na ugovorenosti od 63 posto, dok, kada je riječ o isplatama krajnjim korisnicima, ostvareno je povećanje od 13 posto.Kazala je da očekuje od EIB-a sufinanciranje najvećeg strateškog investicijskog projekta, Pelješkog mosta. Također, nada se da će s EIB-om i HBOR-om u budućnosti još više jačati suradnju kada je riječ o ulaganjima u startupove i druga poduzeća kojima je novac potreban. Potpredsjednik Europske investicijske banke Dario Scannapieco je kazao da današnje potpisivanje predstavlja daljnje jačanje suradnje i partnerstva, a kako će ovih novih 300 milijuna eura pomoći u realizaciji projekata važnih za hrvatske građane.

EIB i Vlada su potpisali i sporazum o hrvatskom doprinosu Fondu inicijative za gospodarsku otpornost u visini 500 tisuća eura za zemlje u našem južnom susjedstvu koje su suočene s problemom. Cilj tog Fonda je financiranje projekata u onim zemljama koji su suočavaju s aktualnim izazovima kada je riječ o migracijama. Pritom im je cilj strukturno pomoći, između ostalog i razvojem važne i vitalne infrastrukture.