Dnevne novosti

Divjak odlazi ako ne prođe Zakon o udžbenicima

13.12.2018 07:10 ZAGREB, 12. prosinca 2018. (Hina) - Blaženka Divjak najavila je u četvrtak da odlazi s mjesta ministrice znanosti i obrazovanja ako u petak u Hrvatskom saboru ne prođe Zakon o udžbenicima, komentirajući time ultimatum stranke Milana Bandića koja za potporu tom Zakonu traži prethodno osiguranje novca za besplatne udžbenike.
Upitana odlazi li ako se u petak ne usvoji Zakon o udžbenicima, Divjak je novinarima pred Banskim dvorima odgovorila: "Naravno".  Vezano uz uvjetovanja Bandićeve stranke, rekla je kako je oko besplatnih udžbenika već donesena politička odluka, pa ne zna čemu sad taj ultimatum. Što se tiče koncepta besplatnih udžbenika, ističe važnost održivog modela jer smo već imali dva puta u povijesti besplatne udžbenike, koji su trajali dvije godine.

"Moramo osigurati model koji će trajati godinama, a nije vezan ni uz čiji ekstra profit, nego da od toga isključivu korist imaju učenici, učitelji i roditelji", istaknula je. Na pitanje radi li Bandićeva stranka za izdavače Divjak je pozvala da se pažljivo prati raspravu u Saboru o prijedlogu Zakona o udžbenicima kako bi se vidjelo tko zagovara javni interes, a tko radi protiv njega.

Potvrdila je kako je nekim velikim izdavačima u interesu da se održi postojeći sustav, a on nije dobar ni za škole, ni za učitelje, niti za djecu i roditelje.U raspravi će se, kaže, vidjeti tko ne prepoznaje što znači suvremena škola, nego zagovara povratak na pločicu i kredu.Nama su izuzetno važne tri stvari za iduću godinu - edukacija učitelja, kurikulumi, te kvalitetniji materijali i udžbenici koji ulaze u škole, poručila je ministrica.
Opširnije...