Dnevne novosti

Otočni sabor o primjedbama na novi Zakon o otocima

13.12.2018 07:25 ZADAR, 12. prosinca 2018. (Hina) - Na tematskoj sjednici Otočnog sabora o položaju i statusu hrvatskih otoka u vezi s provedbom Zakona o otocima, koji stupa na snagu 1. siječnja, u srijedu u Zadru predsjednik  tog sabora Denis Barić je rekao da taj novi Zakon donosi promjene koje bi trebale poboljšati uvjete života stanovništva na otocima i omogućiti im jednake šanse razvitka kao na kopnu. 
Prema novom Zakonu, istaknuo je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić, otoci će dobiti otočne koordinatore, fizičke osobe koje zapošljava regionalni koordinator radi organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka. Novost u tom Zakonu je i razvrstavanje nastanjenih otoka prema otočnim razvojnim pokazateljima, to jest novi indeks razvijenosti jer su dosad mali otoci, posebice zadarski i šibenski, koji administrativno pripadaju gradovima na obali ili drugim otocima, imali neprirodan indeks razvijenosti.  

"Nama otočanima, a posebno onima koji žive na otocima koji su proglašeni otocima sa specifičnim položajem, bitan je pravilnik o vrednovanju razvijenosti otoka na temelju otočnih razvojnih pokazatelja. To je pravilnik po kojemu se određuje otočni indeks razvijenosti za svaki naseljeni otok. Otočanima je jako važan i pravilnik o načinu ostvarivanja naknade troškova prijevoza vode vodonoscem i/ili autocisternom i razlike do pune cijene vode", rekao je Barić. 

Zakon o poljoprivredi trebalo bi prilagoditi Zakonu o otocima u dijelu prava na korištenje plavog dizela i površine poljoprivredne zemlje za moguću gradnju poljoprivrednih objekata na njoj, istaknuo je Barić i dodao da Otočni sabor nije zadovoljan novim Zakonom o otocima u vezi sa zaštitom okoliša i otočana od alohtone divljači. "Nažalost, naš prijedlog na članak 38. u Zakonu nije prošao, što nije dobro za opstanak i održivu otočnu poljoprivredu i stočarstvo. U starom Zakonu bilo je navedeno koje vrste sitne i krupne divljači mogu obitavati na otocima, a danas, nažalost, na nekim otocima imamo više divljih svinja i čagljeva nego ljudi", rekao je Bari, dodajući kako se nada da će se to ispraviti kroz Nacionalni program za razvoj otoka.

U ime Vlade na skupu je bila pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Tajana Huzjak, koja je istaknula važnost usklađivanja nove politike o otocima s politikom EU te da su pri izradi Zakona o otocima uvaženi svi prijedlozi Otočnog sabora. "Mi smo u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU pokrenuli male radne skupine koje već izrađuju niz podzakonskih akata, a u te radne skupine uključit ćemo i članove radnih skupina koji su sudjelovali u izradi samog Zakona o otocima te znanstvenike i otočane", rekla je.(Hina) xalui yvkn