Dnevne novosti

U Sabor upućen Prijedlog zakona o Pravosudnoj akademiji

21.12.2018 07:30 PRAVDA
ZAGREB, 20. prosinca 2018. (Hina) - U saborsku je proceduru Vlada sa sjednice u četvrtak uputila Prijedlog zakona o Pravosudnoj akademiji kojim se želi redefinirati značaj i uloga Državne škole za pravosudne dužnosnike, a naročito sustava polaganja završnog ispita.

Stoga se predlaže obveza pohađanja Državne škole za pravosudne dužnosnike i polaganja završnog ispita za sve osobe primljene na neodređeno vrijeme na mjesto savjetnika u pravosudnim tijelima. Predloženo je i unapređenje i nadogradnja sustava kontinuiranog stručnog usavršavanja pravosudnih dužnosnika i službenika iz područja pravosuđa te proširenje djelatnosti stručnog usavršavanja na druge ciljane skupine polaznika, uključujući i sudionike u postupcima pred pravosudnim tijelima u državi, čime je Pravosudnoj akademiji dana šira mogućnost stjecanja vlastitih prihoda.

Predlaže se i smanjenje broja članova Upravnog vijeća i povećanje broja članova Programskog vijeća radi učinkovitijeg načina donošenja odluka te kreiranja što kvalitetnijih programa, istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Zbog sprječavanja mogućih sukoba interesa kroz članstvo u različitim tijelima Akademije, predložena je i ograničena mogućnost istovremenog obnašanja funkcija člana različitih tijela Akademije.