Dnevne novosti

Registar stvarnih vlasnika tvrtki bit će javno dostupan

21.12.2018 07:20 Zagreb, 20. prosinca 2018. (Hina)ZAGREB, 20. prosinca 2018. (Hina) - Registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj bit će javno dostupan, predviđeno je izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koje je Vlada u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru, usklađujući taj Zakon s novim EU propisima.

Obrazlažući na Vladi prijedlog izmjena i dopuna tog Zakona, ministar financija Zdravko Marić izjavio je da postoje dva najvažnija pitanja koja se uređuju ovim Prijedlogom zakona, prvo da se u hrvatsko zakonodavstvo uvode nove definicije i obveznici: definicije virtualnih valuta, virtualne imovine i pružatelja skrbničke usluge novčanika; i drugo, rješava pitanje registra stvarnih vlasnika. "Novi obveznici provedbe mjera sprječavanja pranja novca financiranja terorizma postaju pravne i fizičke osobe koje se bave pružanjem usluga bilo razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta, bilo pružanjem skrbničke usluge novčanika. Drugo je pitanje registra stvarnih vlasnika", kazao je Marić. 

Objasnio je da će u cilju osiguranja transparentnosti u pogledu stvarnog vlasništva i kontrolnih struktura trgovačkih društava javnosti, sukladno Zakonu, biti dostupni podaci o fizičkim osobama koje su stvarni vlasnici pravnih osoba."Ti podaci će se nalaziti u registru stvarnih vlasnika", kazao je Marić. Ti će podaci biti na raspolaganju javnosti uz uvjet registracije putem interneta i plaćanjem naknada. "Sve će to biti propisanom pravilnikom koji očekujemo da će se donijeti do kraja 2019. godine", rekao je ministar financija, dodavši da će registar sadržavati podatke o stvarnim vlasnicima ne samo trgovačkih društava, nego i udruge, zaklade, fondacije, ustanove kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne samouprave nisu jedini osnivač te trustove i s njima izjednačene subjekte stranog prava ukoliko su obveznici OIB-a. 

Registar vodi Fina

U 2017. godini Sabor je donio Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, kojim je određeno da će podaci iz registra biti dostupni samo pravnim i fizičkim osobama koji dokažu opravdan pravni interes. U međuvremenu je revidirana EU Direktiva protiv pranja novca te je na razini EU dogovoreno da će registri stvarnih vlasnika tvrtki biti otvoreni javnosti. Fizičkim i pravnim osobama preko registra bit će dostupni podaci o imenu i prezimenu stvarnog vlasnika tvrtke, državi prebivališta, datumu rođenja, državljanstvu te prirodi i opseg stvarnog vlasništva. Predviđeno je i da se u iznimnim okolnostima može ograničiti pristup podacima ili jednome dijelu podataka iz Registra, primjerice kada bi pristup tim podacima izložio stvarnoga vlasnika nerazmjernom riziku od prijevare, otmice, ucjene, iznude, zlostavljanja, nasilja ili zastrašivanja ili ako je stvarni vlasnik maloljetna osoba ili mu je oduzeta poslovna sposobnost.Registar će voditi Financijska agencija (Fina).

Provedba izmjena tog zakona neće utjecati na povećanje proračunskih izdataka za nadležna državna tijela, koja su zadužena za njegovo provođenje, jer je sustav za sprječavanje i otkrivanje pranja novca i financiranja terorizma u Hrvatskoj već uspostavljen. Ne očekuju se novi troškovi niti za pravne subjekte vezano za obvezu istih za upis zakonom propisanih podataka u Registar stvarnih vlasnika jer će se koristiti već uspostavljeni kanali i mehanizmi komunikacije pravnih subjekata i Financijske agencije u skladu sa drugim zakonskim propisima.