Dnevne novosti

HPD i HND zatražili zaštitu slobode izražavanja i spisateljske neovisnosti

10.01.2019 07:15 ZAGREB, 9. siječnja 2019. (Hina) - Hrvatsko društvo pisaca (HPD) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u srijedu su u priopćenju izrazili solidarnost s novinarima i medijima koji su sudskim presudama proglašeni krivima "zato što su radili svoj posao" te su od Ministarstva kulture da promijeni medijske propise kako bi se zaštitila sloboda izražavanja i spisateljske neovisnosti.

"Država u kojoj se donose osuđujuće presude novinarima koji su iznijeli istinite činjenice o nekom političaru nije demokratska država u punom smislu riječi", stoji u priopćenju HPD-a i HND-a. Dodaju i kako država u kojoj je uobičajeno da se sudski traže ogromni novčani iznosi od novinara na ime tobožnjih pretrpljenih duševnih boli nije država koja jamči slobodu izražavanja.

Također, ocijenili su da država u kojoj se satiričare tretira kao kriminalce, dok se istinske kriminalce smatra „snalažljivim ljudima“ ne može biti država koja ima svijetlu budućnost. U priopćenju su kazali da se presuda novinaru zbog istinitog izvještavanja, presuda portalu zbog satiričkog priloga, golemi broj sudskih tužbi koje podižu često isti političari i javne osobe tražeći velike novčane odštete, "događa nama, sada i ovdje!"

"Kao pisci, autori mogućih „spornih“ tekstova, suradnici i čitatelji „spornih“ medija ne pristajemo na takvu polutansku demokraciju i društvenu regresiju", dodali su. HPD i HND su stoga izrazili solidarnost s kolegama i medijima koji su posljednjih dana na sudovima proglašeni krivima za to što su radili svoj posao te su zatražili od Vlade, odnosno od Ministarstva kulture kao najodgovornije instance za medijsko zakonodavstvo, "da se trgne iz nojevskog sljepila te zaštiti slobodu izražavanja i spisateljsku neovisnost".

Apelirali su da se prione promjeni medijskih propisa i uređivanju odnosa na medijskom polju na način koji će omogućiti pluralizam mišljenja, istisnuti cenzuru i smanjiti pritisak na novinare i druge autore. U priopćenju traže i od političara da umjesto podizanja tužbi pokažu svojim primjerom kako se potiče društveni dijalog i prihvaća kritičko mišljenje.

Preporučili su im da se sjete Voltaireova savjeta koji sažima bit demokracije, a koji glasi: "Ne slažem se niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da takve riječi izgovaraš".