Dnevne novosti

Jandroković: Velikosrpski režim odgovoran je za zločine u Hrvatskoj i Vukovaru; važna je povijesna istina

15.01.2019 07:00 ZAGREB, 14. siječnja 2019. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak je ustvrdio kako je poznato da je velikosrpski režim odgovoran za zločine u Hrvatskoj i Vukovaru te da je povijesna istina iznimno važna i za poboljšanje odnosa sa Srbijom.
Zamoljen da komentira izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave o kontinuitetu velikosrpske politike u Hrvatskoj, rekao je da nije čuo Penavinu izjavu te naglasio: "Notorna je činjenica da je velikosrpski režim Slobodana Miloševića odgovoran za zločine, pa isto tako i za zločine počinjene u Vukovaru te je spoznaja o tome što je povijesna istina iznimno važna i za proces poboljšanja odnosa sa Republikom Srbijom"."Ali, volio bih da u fokusu svih nas sada bude gospodarski rast, projekt Slavonija, gdje velika sredstva dolaze iz EU fondova i gdje gradimo 500 dječjih vrtića, pitanje ulaska u Schengen, zašita granica od ilegalnih migracija. Puno je novih izazova i volio bih da svi zajedno budemo na to koncentrirani", rekao je Jandroković gostujući u ponedjeljak uvečer u Dnevniku HTV-a.

Penava je na konferenciji za novinare, uoči 21. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kazao kako postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar je "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

Jandroković: Nadam se da u nastavku zasjedanja biti manje uvreda i niskih udaraca

Jandroković se osvrnuo i na ovotjedni nastavak zasjedanja Hrvatskog sabora te izrazio nadu da će u Saboru biti manje uvreda i niskih udaraca među zastupnicima."Očekujem konstruktivan rad, da se zastupnici međusobno uvažavaju, da toleriraju i respektiraju i drugačija mišljenja. Nadam se da će na ovoj plenarnoj sjednici biti manje uvreda i niskih udaraca koje, nažalost, gledamo često u Hrvatskom saboru", kazao je.

Plenarno zasjedanje počinje u srijedu 16. siječnja i trajat će do 12. travnja. "Radit ćemo sedam tjedana i nakon toga će biti jedna stanka, pa onda ponovno pet tjedana. Imamo 140 točaka dnevnog reda, najveći broj su zakonski prijedlozi vlade, dosta izvješća i strategija koje moramo donijeti. Imamo i dosta prijedloga zakona koji su došli iz redova oporbe".