Dnevne novosti

Gradsko vijeće dalo suglasnost Karlovcu da jamči Toplani za kredit od 20 milijuna kuna

25.01.2019 07:05 KARLOVAC, 24. siječnja 2019. (Hina) - Gradska toplana u vlasništvu Grada Karlovca od četvrtka ulazi u novo kreditno zaduženje od 20 milijuna kuna kod PBZ-a za reprogramiranje postojećeg kredita, za što joj sukladno odluci Gradskog vijeća jamči Grad, pri čemu je ukinuta ranija nepovoljnija odluka Vijeća o davanju solidarnog jamstva po tom pitanju. 
Pročelnica gradskog Upravnog odjela za proračun i financije Lidija Malović objasnila je kako se radi o reprogramiranju postojećeg kredita Toplane, temeljenom na novim i povoljnijim uvjetima Privredne banke Zagreb, nakon što je Ministarstvo financija modificiralo važeće zakonske odredbe po kojima se lokalne jedinice ne mogu kao kreditni jamci pojaviti u ulozi solidarnih jamaca. 

Osim refinanciranja postojećeg kredita, dodala je Malović, dio novca pokrivenog jamstvom koristit će se i za rekonstrukciju vrelovodne mreže u karlovačkoj Zvijezdi. Da ostane u statusu solidarnog jamca, Grad Karlovac bi u ovom slučaju morao preuzeti obvezu otplate ugovorenih obveza Gradske toplane, bez obzira otplaćuje li ona te obveze ili ne, te 'izračunati' u situaciji od koga će od njih eventualno PBZ krenuti prije u naplatu.  

Umjesto toga, naglasila je, supsidijarnim će ili 'običnim' jamstvom Grad stati iza Toplane kao gradske tvrtka, iz koje uvjeravaju da će svojim poslovanjem pokrivati kreditnu obvezu prema PBZ-u tijekom dvogodišnje realizacije kredita i njegove devetogodišnje otplate u 36 kvartalnih rata. T Tako Grad neće biti financijski odgovoran sve dok Gradska toplana redovno servisira svoje obveze prema PBZ-u.    

Umjesto dosadašnje kamatne stope od 4 posto, novougovorena stopa od 1,93 posto promjenjiva je u odnosu na visinu prinosa na trezorske zapise Ministarstva financija, na bazi 182 dana uvećano za kamatnu maržu od 1,87 posto, te bez devizne klauzule.   

Gradonačelnik Damir Mandić ovom je odlukom Gradskog vijeće ovlašten potpisati izjavu o jamstvu Grada, a Upravni odjel za proračun i financije morat će u skladu sa Zakonom o proračunu prije davanja jamstva Grada Toplani o reprogramiranju kreditnog zaduženja ishoditi za to suglasnost ministra financija.