Dnevne novosti

Bošnjaković: Želimo najbolje moguće obrazovanje za pravnike

28.01.2019 07:25 ZAGREB, 25. siječnja 2019. (Hina) - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je u petak u Hrvatskom saboru da se novim Zakonom o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu želi omogućiti najbolje moguće obrazovanje za pravnike.
"Riječ je o iznimno važnom zakonu koji regulira status vježbenika, način prijema u pravosudna tijela i način polaganja pravosudnog ispita. To su sutra naši savjetnici, suci, državni odvjetnici i jako nam je važno da u toj prvoj ranoj fazi dobiju najbolje moguće obrazovanje", kazao je Bošnjaković predstavljajući zakonski prijedlog.

Istaknuo je kako je biti vježbenik privilegij jer tijekom godinu do dvije dana oni prođu upravni postupak, građanski postupak, postupak na trgovačkim sudovima i mogu vidjeti kako to funkcionira u praksi. Nakon prakse, pojasnio je ministar, idu pripreme za polaganje pravosudnog ispita čije polaganje se zakonom također želi olakšati.

Tako će se kandidatima koji nisu položili jedan kolegij omogućiti popravni, ali ne kao dosad da mora prolaziti cijeli ispit ispočetka. Izostavljeno je i obvezno prethodno stručno obrazovanje za polaganje pisanog dijela ispita za odvjetničke i javnobilježničke vježbenike."Kroz olakšavanja ne želimo smanjiti značaj pravosudnog ispita i njegovu složenost, nego želimo malo relaksirati situaciju i smanjiti stres, a opet zadržati kvalitetu", rekao je Bošnjaković. Iskorak je i vraćanje instituta volontiranja, odnosno stručnog osposobljavanja radi polaganja pravosudnog ispita, dodao je.

Orsat Miljenić (SDP)  upitao je treba li nam uopće institut plaćenih vježbenika s obzirom na ograničen broj mjesta na sudovima i državnom odvjetništvu, gdje bi oni poslije trebali raditi."Mi smo zemlja koja je u Europi druga po broju sudaca po glavi stanovnika i to je činjenica koja se ne mijenja i ona će tako trajati još jako dugo, jer suci rade do 70. godine po Ustavu.

Trebaju li nam zaposlenici u sudovima koje mi zapravo spremamo za radna mjesta koja vjerojatno neće u doglednom vremenu postojati, jer se ne mogu otvoriti, nemaju gdje. Mi moramo smanjivati broj ljudi, a ne ga povećavati", kazao je Miljenić. Zauzeo se i za veću objektivizaciju pravosudnog ispita, odnosno pismeno testiranje.Bez veće rasprave zastupnici su odradili i konačni prijedlog zakona o sudjelovanju civilnih stručnjaka u međunarodnim misijama i operacijama.